Nostalgische muziekinstrumenten in het Kijk & Luistermuseum

Kijk & Luistermuseum

Dansen en muziek luisteren is van alle tijden. Ontdek hoe onze voorouders genoten van hun favoriete deuntje nog voordat de grammafoon, radio of cd-speler was uitgevonden! In het Kijk & Luistermuseum in Bennekom kunnen ze er uren over vertellen. Bewonder mechanische muziekinstrumenten en speeldozen uit de negentiende eeuw, zoals zingende vogels, straatpiano's en draaiorgels in alle vormen en maten. Volg een rondleiding langs eeuwen vol muziek en luister naar demonstraties van de stokoude muziekinstrumenten.Tientallen kleine klokjes laten een deuntje horen in het Kijk & Luistermuseum. De cilinderspeeldoos uit 1880 klinkt na al die jaren nog steeds helder en vertederend. Bij wie heeft deze prachtige houten speeldoos vroeger thuis gestaan en welke dagdromen ontstonden bij het luisteren naar de muziek? Deze antieke schat is slechts één van de vele instrumenten in het museum. Volg een rondleiding langs prachtige speeldozen, muziekmakende figuren en pianola's met elk een eigen verhaal en lied. Een bijzonder object is een Orchestrion uit 1912 waarin een viool en een piano geheel mechanisch worden bespeeld. Net zo bijzonder als het prachtig gerestaureerde Bruderorgel uit 1860 dat pronkt in het museum.

Kindvriendelijk museum


Ook kinderen vinden de muziekinstrumenten geweldig. Aan de hand van een speurtocht ontdekken zij elke hoek van het museum en de allerkleinsten vermaken zich in de speelhoek. Neem ook een kijkje in een speciaal gedeelte van het Kijk & Luistermuseum waar een schoolklas uit 1920 staat opgesteld. Zo gingen de (over)grootouders naar school! Koop snoep van vroeger in het nostalgische kruidenierswinkeltje of sluit de dag af met een schoolproject als 'Veluwse klederdracht' en 'De school van vroeger'.

Kijk & Luistermuseum in Bennekom leent zich ook goed voor een familiedag, kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Foto: Kijk & Luistermuseum © Arie Stolk

Foto: Kijk & Luistermuseum © Arie Stolk

Foto: Kijk & Luistermuseum © Arie Stolk

Foto: Kijk & Luistermuseum © Arie Stolk