Schaapskooi Heidestein
Schaapskooi Heidestein

Schaapskooi Heidestein in Zeist is een originele potstal uit 1884. De stal is in 1980 gerestaureerd en nu in gebruik als informatiecentrum. De oude schaapskooi is daarnaast ook de thuishaven van een kudde Drentse heideschapen. Op het open veld rond de kooi worden de schapen 's winters bijgevoerd. Gedurende het hele jaar zijn er activiteiten in en rond de Schaapskooi, zoals een Vossenjacht op Eerste Paasdag, het Schapenscheerfeest op de tweede zaterdag in juni en het Kerstfeest met levende kerststal in december.

Ook is er een mooie wandelroute uitgezet over de heide met monumentale vliegdennen. Voor de allerkleinste natuuronderzoekers is er het Beestenbos direct naast de Schaapskooi, waar je veel te weten komt over de dieren die in het bos wonen. Dit bos kun je ook bezoeken als de Schaapskooi gesloten is. Daarnaast start er een leuke Schapen-/Vogelroute vanaf de schaapskooi van ongeveer een kilometer met bordjes met vragen over lammetjes en vogels.

De schaapskooi is bereikbaar via de parkeerplaats van Utrechts Landschap aan het einde van de Prinses Margrietlaan te Zeist. Volg de bordjes "Schaapskooi".

Foto: Jeannette Bruijnincx
Foto: Jeannette Bruijnincx
Foto: Jeannette Bruijnincx
Foto: Jeannette Bruijnincx