Afkijken bij Van Gogh

Van Gogh Museum Redactioneel door

archief oud artikel 4 december 2006 Amsterdam, Noord-Holland Tot 4 maart 2007 presenteert het Van Gogh museum in samenwerking met Neue Galerie in New York de tentoonstelling 'Vincent van Gogh en het Expressionisme'. Het werk van Vincent van Gogh had begin twintigste eeuw veel invloed op jonge, moderne kunstenaars in Duitsland en Oostenrijk. De expositie in Amsterdam toont voor het eerst de relatie tussen het werk van de kunstenaars.

Moderne kunstenaars

Bijna 100 schilderijen en werken op papier laten de invloed van Van Gogh in het expressionistische werk zien. In 1914 waren al 164 werken van Van Gogh in Duitse en Oostenrijkse (privé)collectie's aanwezig en ook de vele rondreizende tentoonstellingen beinvloeden met hun expressie jonge, moderne kunstenaars. De expositie wil dit met werken van Van Gogh in combinatie met die van de jonge expressionisten duidelijk maken. Originele brieven, tentoonstellingcatalogi van voor 1914 en een audiovisuele presentatie benadrukken dit.

Inspiratiebron

De tentoonstelling is opgedeeld in vier verschillende thema's: Van Gogh en Die Brücke, Van Gogh en Der Blaue Reiter, Van Gogh en Wenen en Van Gogh en het (zelf)portret. Steeds weer is te zien hoe de schilder jonge Duitse en Oostenrijkse kunstenaars als Ernst Ludwig Kirchner, Max Pechstein, Wassily Kandinsky en Egon Schiele inspireerde. Kunstenaarsgroepen zoals Die Brücke en Der Blaue Reiter namen Van Goghs werk als voorbeeld. De pure, felle kleuren in de schilderijen van de Nederlandse schilder werden door veel expressionisten als basis genomen voor hun eigen kunst. Ook zijn schilderswijze, de tragiek in zijn zelfportretten en de contrastrijke kleuren zijn van grote betekenis.

Expressief!

Tegelijkertijd met deze tentoonstelling is de presentatie 'Expressief! Kinderen geïnspireerd door Vincent van Gogh' te zien. Leerlingen van basisscholen tonen hun zelfgemaakte schilderijen in het museum. Door middel van een affichewedstrijd zijn drie schoolklassen geselecteerd om schilderijen te maken, met werk van Van Gogh als uitgangspunt. De tentoonstelling is ingericht volgens de thema's zelfportret, stadsgezicht en landschap.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:09:48 · Gepubliceerd: 2006-12-04 09:31:51 - 6193

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

  
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.