1

Ga eens 's avonds naar een museum!

Genieten van topstukken of op avontuur bij experimentele kunst

Ga naar een museum Nieuws door
Foto 1. The Waters in Between by Audrey Large and WHOLE-LAND by The Fabricant - part of _UFO - Unidentified Fluid Other_ kun je ook 's avonds bekijken. Foto: Nxt Museum © Gert Jan van Rooij

8 januari 2024 Cultuur Landelijk Hou je van musea, maar ben je veel te druk door te week om te gaan? En slibben de weekenden op je agenda alweer helemaal dicht de komende maanden? Ga dan eens 's avonds! In Nederland zijn meerdere musea waar je 's avonds kunt genieten van kunst, geschiedenis, architectuur en zelfs techniek.

Uitgebreide kunstavond in Rotterdam

Liefhebbers van moderne kunst komen volop aan hun trekken tijdens de Kunstavonden in het Witte de Withkwartier in Rotterdam. Modern, experimenteel en met elke keer wel iets nieuws op het programma. Bezoek elke vrijdag van 18:00 uur tot 21:00 uur gratis de verschillende exposities en optredens bij onder andere TENT, Kunstinstituut Melly en MAMA, waar niets is wat het lijkt. Alle kunstinstellingen liggen vlak bij elkaar, met hooguit een wandelingetje van een minuut ertussen. Er is ook een tour tussen 19:00 uur en 20:00 uur: startpunt bij de balie van Melly/TENT.

Foto 2. Er is altijd wel iets verrassends te zien tijdens de Kunstavonden in Rotterdam. Foto: Kunstinstituut Melly © Aad Hoogendoorn

Architectuur in de avond

In Rotterdam is elke donderdagavond Het Nieuwe Instituut open tot 21:00 uur. In dit opvallende gebouw maak je kennis met de Nederlandse architectuur en architecten. Je krijgt hier een cursus architectuurgeschiedenis in een notendop, maar dan wel op een leuke manier! Kom erachter dat architectuur ook sociale gevolgen heeft en bekijk de nieuwste ideeën over alternatieve ontwerpideeën.

Iedere avond open in Amsterdam

Amsterdam is het Mekka van de museumavonden! Een aantal musea is zelfs elke avond open.

  • Het wereldberoemde Anne Frank Huis moet je een keer bezocht hebben. En dat hoeft niet op een vrije dag of tijdens het weekend, dat kan ook 's avonds. Het huis is namelijk elke avond open tot 22:00 uur.
  • Ook het Nxt Museum is elke avond open. Dit bijzondere museum staat in het teken van nieuwe en vooruitstrevende manieren om kunst te maken, waarin technologie een hoofdrol speelt. En dat levert fraaie staaltjes mediakunst op. Van zondag tot en met woensdag te bekijken tot 20:30 uur en van donderdag tot en met zaterdag zelfs tot 22:30 uur.
  • Bezoek het bijzondere Body Worlds: The Happiness Project wanneer het jou uitkomt. Het museum blijft namelijk elke dag open tot 22:00 uur.
  • Niet om happy van te worden, maar wel interessant: het Torture Museum. Door het puntige hek stap je in de wereld van martelarij. Dit museum is elke dag open tot 23:00 uur.

Niet iedere avond open, maar wel elke weekend: het Moco Museum. Hier stap je op vrijdag, zaterdag en zondag tot 21:00 uur in een adembenemende wereld van moderne kunst, met iconische werken van artistieke legendes als Banksy en Andy Warhol. Kun je doordeweeks best een keertje een deel van de middag weg, dan is Moco een fijne keuze omdat het museum dan tot 19:00 uur open is.

Foto 3. Ontdek de moderne kunst van iconen als Banksy en Andy Warhol en van aanstormend talent in het Moco Museum. Foto: Moco Museum

Alleen op de donderdagavond

Deze musea in Amsterdam zijn op donderdagavond open:

  • Bekijk op donderdag- of vrijdagavond tot 21:00 uur de prachtige foto-exposities in Foam Fotografiemuseum. Van eigentijds tot historisch en van portret tot landschapsfoto, je komt het hier allemaal tegen.
  • Ook Fotografiemuseum Huis Marseille is donderdagavond open tot 21:00 uur. Een geliefde alternatieve plek voor een date, want de fraaie foto's hangen in twee prachtige zeventiende-eeuwse grachtenpanden aan de Keizersgracht. Compleet met grachtentuin.
  • En je kunt deze avond ook nog eens tot 22:00 uur op zoek naar verbindingen tussen jezelf, je lichaam en alles wat leeft op aarde in Het Groote Museum van dierenpark ARTIS. Animaties, kunstwerken, installaties en films laten de verbinding zien tussen onszelf en de wereld om ons heen.

Foto 4. Liz Johnson Artur - of life of love of sex of movement of hope, 2021 © Foam. Foto: Christian van der Kooy.

Vrijdagavond in Zwolle

In voor internationale topkunst, maar geen tijd overdag? Gelukkig is Museum de Fundatie iedere vrijdagavond open. Dwaal door vier eeuwen topkunst, bekijk de nieuwste tijdelijke exposities en werp een blik op Zwolle in de avond door het immense raam in de 'wolk' bovenop het dak. Hier kun je heel wat uurtjes zoet brengen, dus kom zeker een keertje terug. Dat is ook geen probleem met een kleine portemonnee, want de vrijdagavond is gratis vanaf 17:00 uur! Zo kan iedereen van deze kunst genieten. Wel even online een ticket reserveren.

Foto 5. Museum De Fundatie is van buiten al even opvallend als van binnen. Neem gratis een kijkje op vrijdagavond. Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter

Moderne kunst in Tilburg

Museum De Pont in Tilburg is elke donderdag open tot 21:00 uur. Het museum beschikt over een collectie van zowel jonge als oudere kunstenaars. Naast de vaste collectie kun je hier jaarlijks nieuwe exposities bewonderen. Extra lokkertje voor de donderdagavond: vanaf 17:00 uur kun je gratis dit museum voor hedendaagse kunst in en ook nog eens meedoen aan allerlei activiteiten. Ook die zijn gratis!

Genieten van hun collectie kan trouwens ook thuis, dankzij hun online platform DE PONT CHANNEL. Neem je een kijkje achter de schermen van het museum, bewonder alle tentoonstellingen en kunstwerken van de afgelopen jaren in het archief, ga op bezoek in het atelier en laat je meevoeren door één van de kunstige audiotours.

Foto 6. Zomer in De Pont met Reinoud van Vught. Op donderdagavonden kun je Museum De Pont gratis bezoeken. Foto: Peter Cox

Een keertje per maand

Deze musea openen een keertje per maand de deuren. Maar hebben dan wel steeds een ander programma!

  • In Leiden opent De Lakenhal elke tweede vrijdag van de maand de deuren van 19:00 uur tot 22:00 uur voor Lakenhal Laat. Een deel van het museum is open en er zijn rondleidingen, lezingen, performances, workshops en meer.
  • In Amsterdam vindt elke laatste vrijdag van de maand in het Van Gogh Museum een unieke happening plaats: Vincent op Vrijdag. Met onder andere live muziek, performances, workshops, talks en rondleidingen, DJs, en bijzondere AV-projecties. Soms wordt een maand overgeslagen, dus kijk altijd even op de site.

  • Veel steden hebben elk jaar een Museumnacht en vaak vallen ze op verschillende nachten in het jaar. De moeite waard om in de gaten te houden via de media.
  • Bekijk alle musea van Nederland.
  • Ga naar een museum met korting.
Foto 7. The Waters in Between by Audrey Large and WHOLE-LAND by The Fabricant - part of _UFO - Unidentified Fluid Other_ kun je ook 's avonds bekijken. Foto: Nxt Museum © Gert Jan van Rooij

Laatst gewijzigd: 2024-01-08 16:35:24 · Gepubliceerd: 2019-02-04 15:31:27 - 29305