Vrouwenhoofd verborgen onder grasmat

Nieuwe techniek onthult schilderijen achter schilderijen

Nieuws door

archief oud artikel 30 juli 2008 Onder Vincent van Gogh's Grasgrond zit een portret van een vrouw. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft onthulden het gezicht door een nieuwe techniek te gebruiken.

Van Gogh is niet de enige die wel eens een oud schilderij overschilderde. "Veel schilders herbruikten hun eigen werken", vertelt Joris Dik, materiaaldeskundige en kunsthistoricus van de TU Delft. "Rembrandt, Picasso en Van Gogh hadden in hun jonge jaren weinig geld om nieuwe doeken te kopen. Het overschilderen was goedkoop. Achteraf is het natuurlijk zonde, want door het overschilderen weten we vrijwel niets over het creatieve leerproces van de kunstenaars."

Niet ieder museum durft een deeltjesversneller op een duur schilderij te zetten.

Bestralen

"Het smaakt naar meer"
Het onderzoeksteam bestraalde Grasgrond met een röntgenbundel. Elk type atoom en verfpigment op het doek werd zo in kaart gebracht. Het scanproces duurde twee dagen, maar daarna was het hele vrouwenhoofd van 17,5 bij 17,5 centimeter ontrafeld.

Meer op komst

Grasgrond hangt in het Kröller-Müller Museum. "Het museum is heel enthousiast over de techniek. Het smaakt naar meer", zegt Dik. "Toch lijkt het me logisch dat niet ieder museum een deeltjesversneller op een duur schilderij durft te zetten. Maar goed, eerst vakantie en daarna kijken we hoe we dit verder gaan uitpakken."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 juli 2008 - 596

Dit past bij 'Vrouwenhoofd verborgen onder grasmat'