De leukste dagjes uit in de meivakantie

Wat is er te doen in de meivakantie?

Doen in de meivakantie Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Ontdek hoe leuk wetenschap is met de spannende Expeditie Next. Foto: Expeditie NEXT © Jan Willem Bullee

archief oud artikel 22 april 2024 Toerisme Landelijk De bomen worden steeds groener, de dagen steeds langer en het zonnetje laat zich weer wat vaker zien. Echt een tijd om eropuit te trekken. Gelukkig is er van alles te doen deze meivakantie! Ga op een spannende wetenschapsexpeditie, ontdek wat je allemaal in Gouda kunt doen met de kinderen of ga op expeditie in het mooiste fort van Nederland. En er is nog veel meer waar je heen kunt: dit zijn de leukste dagjes uit voor de meivakantie. Veel plezier!

Spannende expeditie op 1 mei

Zutphen, Gelderland - Ga deze vakantie op expeditie met een professor uit de toekomst! Expeditie NEXT neemt je mee door de historische binnenstad van Zutphen, op zoek naar belangrijke kennis. Want die is allemaal verdwenen in de toekomst. Er zijn zes routes met honderden spannende opdrachten, proefjes en quizzen. Werk onder andere als een mini-arts in een echte operatiekamer, speel met een robothond, ga op stadssafari en bouw je eigen zeedijk met LEGO. Dit Nationale Wetenschapsfestival speciaal voor kinderen wil je niet missen, dus ontdek op de site van Expeditie NEXT welke route het beste bij je past en geef je snel op!

● Praktische info: de expeditie is op woensdag 1 mei van 11:00 uur tot 17:00 uur, voor gezinnen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De expeditie is gratis voor kinderen. Volwassenen betalen € 7,50, dit is inclusief twee drankjes.

Foto 2. Ga op een bijzondere expeditie met een professor uit de toekomst. Foto: Expeditie NEXT © Lucas Kemper

Ontdek Gouda met de kinderen

Gouda, Zuid-Holland - Een mooie historische stad vol leuke straatjes en winkeltjes? Check! Leuke activiteiten voor de kinderen? Check! Wie deze meivakantie een dagje uit zoekt waar het hele gezin van geniet, is in Gouda aan het goede adres. Want er is ook heel veel te doen met kinderen in deze mooie historische stad. Ga bijvoorbeeld naar de dino's, doe de interactieve kindertour met tablet door Museum Gouda waarbij zelfs schilderijen tot leven komen, leer alles over siroopwafels bij de Kamphuisen Siroopwafelfabriek, volg de audiotour voor kids bij Kaas- en Ambachtenmuseum De Goudse Waag en nog veel meer. Zo ontdek je ook zelf de stad op een heel andere manier. Aanrader: de speciale kinderspeurtocht Ontdek de geheimen van Gouda. Tussendoor een hapje eten in het oudste pannenkoekenhuis van Nederland en jullie dag kan niet meer stuk.

Foto 3. Ontdek de geheimen van Gouda met een speciale kinderspeurtocht. Foto: Gouda VVV

Spoorweg Spelen in Spoorwegmuseum

Utrecht, Utrecht - Tsjoektsjoek! Het is weer tijd voor de Spoorweg Spelen in Spoorwegmuseum. Puzzelen, je krachten testen, snel en behendig zijn: het is allemaal belangrijk als je ervan droomt om bij het spoor te werken. Weeg de bagage en zie hoe snel je bent in de kofferrace. Zorg ervoor dat de spoorbaan er tiptop bij ligt. Krijg de locomotief in de juiste loods en gooi de kolen op het vuur van de locomotief. Ook leuk: bouw stations en verbind ze met elkaar in de game Station to Station. Zo kom je er op een speelse manier achter of je het in je hebt om de nieuwste machinist, rangeerder, werkmeester of baanwerker te worden. De Spoorweg Spelen vinden plaats van 28 april tot en met 12 mei.

De tekst gaat verder onder de video.

Ontdek de modernste haven van Europa

Rotterdam, Zuid-Holland - Op zoek naar een bijzonder en origineel dagje uit, dat ook nog eens goed is voor de portemonnee? Dan zit je helemaal goed bij FutureLand! In en om dit gratis dagje uit ontdek je alles over de indrukwekkende haven van Rotterdam en over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Er is ontzettend veel te doen en te beleven, zeker in de meivakantie! Bekijk de modernste containerterminals en grootste zeeschepen ter wereld vanaf het Panoramadek. Doe mee met de kidsquiz en kinderworkshops. Ontdek de digitale haven van de toekomst en stap in het zand van Maasvlakte 2 voor een fossielenexpeditie (hier betaal je wel voor). Wie weet vind je wel een stukje versteend mammoetbot!

● Ook niet gratis, maar zeker de moeite waard: de interessante bustours en rondvaarten door de haven. En vanaf 28 april kun je weer mee met de FutureLand Experience: bus- en boottour in één! In de agenda van FutureLand staat op welke dagen de activiteiten plaatsvinden.

Foto 4. Beleef de modernste haven van Europa in FutureLand. Foto: FutureLand

Naar het avontuurlijkste fort van Nederland

Herwijnen, Gelderland - Hou je van spannende speurtochten, doolhoven en de game Minecraft, dan is GeoFort Herwijnen dé place to be. Hier draait alles om de toekomst van de aarde. Reis naar het diepste punt van onze planeet, vind de uitgang van het klimaatdoolhof, klim en klauter in de Vleermuisspeurtuin, dwaal door het geurendoolhof, vaar met het trekpontje naar eiland Rising Risk en beleef de GeoExperience: een avontuur vol speurwerk en bijzondere ontdekkingen in en om het fort. Tijdens de meivakantie kun je ook aan de slag in het GeoLab en toffe Minicraft workshops volgen. Gaaf!

● Bij GeoFort duurt de meivakantie van 20 april tot en met 12 mei (op Koningsdag gesloten). Boek snel tickets met 15% korting!

Foto 5. Bezoek het eiland Rising Risk met het trekpontje en ervaar hoe de zeespiegel kan gaan stijgen. Foto: GeoFort © Jurjen Poeles

Elke dag wat anders bij Terra Maris

Oostkapelle, Zeeland - Vlak bij de Zeeuwse kust vind je Terra Maris: land van de zee. Een heel bijzonder museum over het Zeeuwse landschap in de Orangerie van Kasteel Westhove. Binnen laten maquettes en 3D-kijkers je zien hoe het Zeeuwse landschap is ontstaan en kun je in de aquaria de onderwaterwereld bewonderen. Nog leuker en bijzonderder is het kasteelpark. Hier loop je door allemaal stukjes van het Zeeuwse landschap: van een miniduin en kreekjes tot de Zeeuwse akkers en weilanden. Klim in het mottekasteel, vang waterdiertjes op het bruggetje, volg het verborgen natuurpad en ga op bezoek bij de bijen. Wie weet is de imker er wel om je alles over ze te vertellen. Hij komt zeker een keertje langs in de meivakantie, als er vrijwel elke dag iets bijzonders te doen is. Met als hoogtepunt het lentefeest op 30 april, met tussen 12:00 uur en 16:00 uur allemaal leuke activiteiten!

Foto 6. Ontdek in Terra Maris hoe het Zeeuwse landschap is ontstaan via maquettes en 3D-kijkers. Foto: DagjeWeg.NL

Trossen los in Batavialand

Lelystad, Flevoland - Ook in Batavialand is elke dag iets extra's te doen. De Halve Maen komt op bezoek, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw - en je mag aan boord! Het ligt aan de steiger naast de veel grotere Batavia, het schip van Batavialand. Loop door de kajuiten, bekijk de kanonnen en spot de verschillen tussen deze twee iconen: twee voor de prijs van één, want je hoeft niet extra te betalen voor een bezoek aan de Halve Maen. Ga daarna naar de werf en smeed je eigen spijker, leer zeemansknopen leggen en trossen te gooien, ontdek alles over navigeren en doe de speurtocht 'Op reis'. Ook in het museum is van alles te doen. Ontrafel het mysterie van het Oorijzerwrak, stuur een IJsselkogge veilig naar de haven en hou je voeten droog in het vernieuwde Watertheater.

Foto 7. De Halve Maen (rechts) en de Batavia bij Batavialand - en je kunt ze deze meivakantie allebei bezoeken! Foto: Batavialand

Lekker spelen en samen op de familiefiets

Ruinerwold, Drenthe - Kinderen willen niet meer weg bij Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe! Een enorme speelschuur van drie verdiepingen, klimmen boven de koeien, een heerlijk buitenspeelgebied, een dierenweide waar ze dieren kunnen knuffelen - en dan ook nog lekkere zelfgemaakte ijsjes! Die lusten ze altijd wel. En stiekem wil je misschien zelf ook niet meer weg, als je lekker relaxt op het terras waarvandaan je een goed zicht hebt op je spelende kroost. Wat van de omgeving zien? Reserveer dan hun leuke familiefiets waar je met z'n allen oppast. De fiets kan voor grotere gezinnen of groepen namelijk uitgebreid worden met fietsaanhangers. Trappen maar! Avonturiers kunnen op schattenjacht naar 12 verstopte kokers.

Foto 8. Lekker spelen op de boerderij! Foto: De Drentse Koe

Naar de dino's in BillyBird Park Hemelwijs

Volkel, Noord-Brabant - Tijdens de meivakantie kom je dino's tegen in de Oervallei van BillyBird Park Hemelrijk! De Oervallei was altijd al een bijzondere plek in dit attractiepark rondom een prachtig strandbad, maar helemaal tijdens de Oervalleidagen van 27 april tot en met 5 mei. Bezoek de Dino Experience Liveshow en sta oog in oog met levensechte dino's. Help, is dat een T-Rex? Gelukkig wordt het nooit te eng, daar zorgen de begeleidende rangers wel voor. Natuurlijk kun je ook nog steeds goudzoeken, op de Reuzenschommel en spelen in de fossielentuin. En naar alle andere leuke speeltoestellen en attracties in dit mooie, groen park. Van achtbaan tot een enorme binnenspeeltuin: hier heb je pret bij elk weertype.

Foto 9. Ga met de rangers mee naar de dino's, tijdens de Oervalleidagen van BillyBird Park Hemelrijk. Foto: BillyBird Park Hemelrijk

Nog meer leuke uitjes in de meivakantie

Foto 10. Doe mee aan de Spoorweg Spelen deze meivakantie. Foto: Spoorwegmuseum © Marleen Schlichting

Laatst gewijzigd: 2024-05-03 08:20:33 · Gepubliceerd: 22 april 2024 - 1528