Komt dat zien: waanzinnige acts tijdens Circusstad Festival

De meest getalenteerde circusartiesten ter wereld komen naar Rotterdam

Circusstad Festival Nieuws door
Foto 1. Verwonder je over te gekke acts. Foto: Fred Ernst

archief oud artikel 19 april 2024 Showbizz Rotterdam, Zuid-Holland Zorg dat je de eerste week van mei in de buurt van Rotterdam bent, want van 1 tot en met 5 mei verandert de stad in één groot circusfestival. Knotsgekke flamencogitaristen, jongleurs, acrobaten, koorddanseressen en veel toffe muziek: tijdens het Circusstad Festival verwonder je je over het beste van het circus anno nu. Komt dat zien!

Circusstad Festival: wat is er te zien?

Het circus iets van vroeger, met een flauwe clown en een paar middelmatige acrobaten? Zeker niet! Tijdens het Circusstad Festival in Rotterdam laten artiesten van over de hele wereld je verwonderen over hun kunsten. Zoals ‘Méandres', waarbij twee acrobates op drie strakgespannen koorden om elkaar heen dansen. De installatie is tegelijk een muziekinstrument, bespeeld door de bewegingen van de vrouwen. Of neem de poëtische dansvoorstelling ‘The Weight of Water’ die zich afspeelt op – jawel – het water: zes artiesten doen een acrobatische dans op een varende trap in de haven van het Maritiem Museum. Uiteraard wordt er ook heel wat gelachen, zoals bij ‘Circ’Olé’, waarbij hilarische flamencogitaristen je meenemen naar zuidelijke sferen. Kinderen kunnen meedoen aan diverse workshops, zoals jongleren, trapeze en diabolo. Bekijk het volledige programma van Circusstad Festival.

Foto 2. The Weight of Water is te zien in de haven van het Maritiem Museum. Foto: Rob Hogeslag

Praktische informatie

Vijf dagen lang, van 1 tot en met 5 mei, kun je zelf kiezen welke voorstellingen je bezoekt. Het Circusstad Festival speelt zich af op het Schouwburgplein en Theater Rotterdam, De Doelen en het Luxor Theater. Ook zijn er optredens bij het Maritiem Museum en in de Laurenskerk. Om het Schouwburgplein staat geen hek: iedereen is welkom om een hapje of drankje te komen doen, mee te doen met een circusworkshop of een kaartje te kopen voor een voorstelling ter plekke. Prijzen voor tickets variëren van ongeveer 5 tot 20 euro. Sommige acts zijn gratis te bezoeken, zoals de ‘draaiende bioscoop’-beleving op het Centraal Station en korte voorstellingen van diverse jeugdcircussen op het Schouwburgplein.

Thema: ‘Krachtig vrouwencircus’

Dit jaar is meer dan de helft van de honderd circusartiesten vrouwelijk: het overkoepelende thema is dan ook ‘Krachtig vrouwencircus’. Veel voorstellingen worden geregisseerd door vrouwen en snijden feministische thema’s aan. Zoals ‘Raven’, van het Berlijnse trio Still Hungry. Door verbluffende acrobatische vaardigheden verbeelden zij de uitdagingen van het hedendaagse moederschap. En de zes vrouwelijke acrobaten van 'Aloft', met wie je neus aan neus staat onder een minitent van witte lakens. Op enkele vierkante meters doen ze allerlei prachtige stunts, zoals duotrapeze, balanceren en hoelahoepen. Een unieke beleving!

Foto 3. 'Brave Space' door Aloft komt heel dichtbij. Foto: Mark Ronson

Circusstad Gala

Wil je toch liever meerdere acts in één show voorbij zien komen? Dan kun je tickets boeken voor het Circusstad Gala op vrijdag 3 mei, waarbij prijswinnende acts en scènes uit de hedendaagse circusvoorstellingen samenkomen in één programma. Met onder meer een trapeze-act van de Nederlandse Lisa Rinne, de Spaanse Jimmy Gonzalez die jongleert met klei en de Zwitserse topclowns van Compagnia Baccalá. Het Circusstad Gala is op vrijdag 3 mei te zien in het Luxor Theater.

Bekijk het hele programma en bestel online tickets op de website van Circusstad Festival.
Foto 4. Er is van alles te zien en doen tijdens het Circusstad Festival. Foto: Fred Ernst

Laatst gewijzigd: 2024-04-17 11:40:43 · Gepubliceerd: 19 april 2024 - 1366