1

'De Knausclub is nog niet in crisisberaad'

Caravanfabrikant Knaus op rand van failliessement

Nieuws door

archief oud artikel 9 oktober 2008 Droeve tijding voor caravanliefhebbers: de fabrikant van Knaus en Tabbert is bijna failliet. Nederlandse caravanimporteurs kregen het nieuws gisteren te horen. De Knausclub maakt zich nog geen zorgen: "we zijn nog niet in crisisberaad".

Marina Wannet van de Knausclub reageert tamelijk gelaten op het nieuws dat Knaus, 'haar' caravanfabrikant, failliet zou gaan, of - volgens sommige media - zelfs al failliet is. "We volgen het nieuws al een tijd en maken ons nog niet echt druk. Er is welliswaar uitstel van betaling aangevraagd door Knaus, maar dat betekent nog niet dat de fabrikant failliet is. Wij, van de Knausclub, verwachten dat er een oplossing komt, een doorstart."

Liefde voor Knaus

De Nederlandse Knausclub heeft bijna 120 leden. Wat moeten al die mensen bij een Knausclub? "Het is een heel gezellig club, met mensen die allemaal dezelfde caravan hebben", zegt Marina. De club plant regelmatig reizen. "Dan gaan we allemaal met onze Knaus-caravans naar een camping."

Knauw voor Knaus

Mocht Knaus-Tabbert (de fabrikant van Knaus, Tabbert, Wilk en Eiffeland) failliet gaan, dan is dat erg vervelend voor veel mensen. Vijftienhonderd fabrieksmedewerkers zouden hun baan verliezen en Knausdealers hun inkomsten missen. Caravanliefhebbers zouden voortaan een ander merk moeten kopen. Marina Wannet gelooft stellig dat het niet zover zal komen. "In allerlei markten gaat het nu heel slecht; Knaus zit gewoon in een dip door de economie", stelt ze. Mocht Knaus uiteindelijk toch failliet gaan, dan vreest Wannet ook voor het voortbestaan van de club: "tja, als mensen andere caravans kopen, dan kan het over een paar jaar wel eens afgelopen zijn met de Knausclub." Tot die tijd blijven de Knausliefhebbers nog reizen met hun caravans.

Oorzaak

De oorzaak van het mogelijke faillissement is, zoals meestal bij financiële problemen, niet eenvoudig. In het Algemeen Dagblad van vandaag haalt J. Martens, directeur van Knaus Nederland, uit naar de fabrikant. Volgens hem komt de huidige malaise door overproductie: "Caravans van het vorige modeljaar zijn tegen dumpprijzen afgezet. Om toch nog snel geld te verdienen, werden de nieuwe modellen aangekleed met accessoires en dus te duur. In combinatie met een te gering eigen vermogen en de kredietcrisis was de ondergang onvermijdelijk."

Knaus wel op Jaarbeurs

De nieuwste Knausmodellen zijn volgende week wél gewoon te zien op de Kampeer en Caravanbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Kampeerders worden daar lekker gemaakt met caravans die ze wellicht niet kunnen kopen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 oktober 2008 - 1272

Dit past bij ''De Knausclub is nog niet in crisisberaad''