1

Schaatsbanen zonder smurrie

Art Ice fabrikant: ijsbanen van kunststof niet aan te slepen

Wintersportpagina Nieuws door

archief oud artikel 22 januari 2010 De winters zijn niet meer wat het geweest is... toch willen we graag schaatsen. Wat doe je dan? Schaatsen op plastic Art Ice. Plastic ijs hoeft niet bevroren te worden, maar schaatst toch als echt ijs.

Er is maar één fabrikant van het plastic kunstijs en die fabriek staat in Groningen. "We doen goede zaken", zegt Dirk van de Molen van Betech Kunststoffen in Groningen. "We krijgen heel veel bestellingen uit binnen- en buitenland." Sinds oktober dit jaar heeft het bedrijf al meer dan tien vierkante kilometer aan ijsbaanplaten verkocht.

Meer wintersportnieuws? DagjeWeg.NL heeft een speciale pagina met het laatste wintersportnieuws en goede tips.

Hoe werkt het?

Dat is een ingewikkeld verhaal. Het 'ijs' is gemaakt van een speciaal door Betech ontwikkelde kunststof. Deze kunststof is van zichzelf zo glad, dat het voelt als echt ijs. Tenminste: als je er met een schaats overheen gaat. Met schoenen aan kun je gewoon over de baan lopen; de baan is alleen glad voor ijzer. Dat komt omdat het materiaal gemaakt is om maximaal te profiteren van de glijeigenschappen van ijzer. De ijsbanen worden geleverd in vierkante platen, zodat ze alleen nog maar tegen elkaar gelegd hoeven te worden, net als tapijttegels. De baan is overigens helemaal droog, "er hoeft geen smurrie op gesmeerd te worden."

Sceptisch

"Veel mensen staan nog wat sceptisch tegenover Art Ice", zegt Marin Eggink van IceSolutions, een bedrijf dat de Art Iceplaten verhuurt. Volgens hem raken steeds meer mensen echter overtuigd van de voordelen van kunststof schaatsbanen. "De banen gebruiken geen energie, zijn heel gemakkelijk op te zetten en zijn veel goedkoper dan de 'echte' kunstijsbanen." Vooral kinderen vinden de schaatsbanen prima. "Verstokte vierhonderdmeterbaanrijders zijn wat moeilijker te overtuigen, maar steeds meer mensen zien toch wel de 'fun-factor' van dit ijs in."

Laatst gewijzigd: 2017-01-13 09:53:57 · Gepubliceerd: 22 januari 2010 - 1427