1

Het Dick Bruna huis

Al het werk van Utrechts trots onder één dak

Dick Bruna Huis Reportage door

archief oud artikel 27 januari 2009 Utrecht, Utrecht Bij de naam Dick Bruna denken de meeste mensen direct aan het schattige konijntje Nijntje. Maar het werk van Dick Bruna bestaat uit veel meer dan kinderboekjes. In het Dick Bruna huis komen al zijn werken samen onder één dak. Tijd om dat eens te onderzoeken. Update: het Dick Bruna huis in inmiddels het nijntje museum geworden.

Tegenover het Centraal Museum in Utrecht staat het Dick Bruna huis. Een kleinschalig museum vol vrolijke kleurtjes. Als eerste kom ik in een kamer met allemaal kinderboekjes, vertaald in de meest vreemde talen. De tekeningen komen me bekend voor. Snuffie, het hondje bijvoorbeeld en natuurlijk Nijntje. Pas nu besef ik dat Dick Bruna een groot exportproduct van Nederland is. Wie had ooit gedacht dat hij zo beroemd zou zijn in Japan?

Kids

Ondertussen hoor ik het gelach van een jong gezinnetje dat met hun drie kids een bezoekje brengt aan het huis. De kinderen spelen in de speelhuisjes van Nijntje en haar vriendjes. Overal waar ik kijk zie ik vrolijke kleurtjes. Geen wonder dat deze ouders hun kids op woensdagmiddag hier naartoe meenemen. Maar de speelhuisjes zijn niet de enige reden om naar het Dick Bruna huis te komen. Je kunt hier bijvoorbeeld ook je verjaardag vieren of op speciale dagen fröbelen in het atelier. Lekker creatief bezig zijn met knutselwerkjes over Nijntje. Welk kind wil dat nou niet?

Serieuze bovenlaag

Maar wie denkt dat in het Dick Bruna huis alleen maar vrolijke kleurtjes en Nijntjes te vinden zijn heeft het mis. Een stalen trap wijst de weg naar de bovenverdieping van dit museum. Hier is het serieuzere werk van Dick Bruna bewonderen. Verwonderd kijk ik naar de platen. Ze komen mij bekend voor, maar nooit heb ik beseft dat ze gemaakt zijn door Dick Bruna. Een wereld gaat voor me open. Al zijn werken hangen er. Misschien kent u wel de zwarte beertjesreeks, of de boekomslagen van bekende schrijvers uit die tijd. Ook heeft Bruna vele affiches gemaakt en zijn tekentalent ingezet voor goede doelen.

Utrechts trots

Een droom die uitkwam - dat was de opening van het museum voor Dick Bruna. Eindelijk was al zijn werk in één huis te vinden. In 1940 begon Dick Bruna al met tekenen. In de tijd die volgde werd Dick Bruna geestelijk vader van vele bekende figuurtjes, zoals Nijntje en Betje Big. Het museum laat goed de ontwikkeling zien die Dick Bruna doormaakte. Een ontwikkeling die streefde naar eenvoud. Dick Bruna is de afgelopen vijftig jaar uitgegroeid tot een internationale bekendheid. Met recht kan hij Utrechts trots genoemd worden.

Het Dick Bruna huis is een onderdeel van het Centraal Museum. Het kaartje wat u koopt is daarom ook geldig als entreebewijs voor het Centraal Museum. Hier vindt u onder andere oude en moderne schilderkunst.
Foto 1. Kids op bezoek in het Dick Bruna huis.
Foto 2. Nijntje is goud.
Foto 3. Het huisje van Nijntje. Lekker spelen voor de allerkleinsten.
Foto 4. Kids vermaken zich in het Dick Bruna huis.

Laatst gewijzigd: 2017-04-18 13:37:36 · Gepubliceerd: 27 januari 2009 - 1867