Sportende tieners slimmer

Actieve jongeren bereiken meer

Nieuws door

archief oud artikel 9 december 2009 Tieners die regelmatig sporten zijn slimmer dan gymnastiek hatende leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek onder 1,2 miljoen Zweedse mannen. Sportende jongens zijn alter niet alleen slimmer, maar genieten ook meer onderwijs en krijgen een beter betaalde baan.

De 1,2 miljoen onderzochte mannen zijn tussen 1950 en 1976 geboren. Waarom mannen met een sportieve jeugd later meer zakelijk succes hebben is niet bekend. De onderzoekers menen dat er nog te weinig bekend is over het effect van beweging op het brein. Toch blijft bewegen gezond voor lijf en brein, dus moedigen wetenschappers scholen en universiteiten aan om te sporten.

Bewegen hoeft niet per se gezond te zijn voor het brein. Het kan er ook aan liggen dat mensen die kiezen voor een sport gedisciplineerder zijn - en dus verder proberen te komen in het leven - dan mensen die liever op de bank blijven hangen.

Ook uw kind aan het sporten krijgen? Neem hem of haar mee op wintersport! Of ga eens langs bij één van de schaats- en skibanen in Nederland. Verder doen actieve uitstapjes het ook altijd goed. Een aanrader!

Meer populair-wetenschappelijk nieuws? Ga naar Scientias.nl voor uw dagelijkse portie nieuws. Nieuws, achtergrondartikelen en opiniërende stukken over wetenschap op één plek.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 december 2009 - 789

Dit past bij 'Sportende tieners slimmer'