1

Bo is dood, niemand treurt

Last of the Bo tribe Nieuws door

archief oud artikel 6 februari 2010 Geschiedenis Bo is dood en niemand treurt. Boa Sr, de oudste van een volkje van 53 zielen, is overleden. Ze overleefde de tsunami van 2004 vanwege haar kennis van eerdere zeebevingen. Nu is haar taal, en haar geschiedenis, uitgestorven.

Het geluid van de menselijke stem werd in Azië voor het eerst in het Bo gehoord. En in een handjevol andere talen. Duizenden jaren hielden deze Groot-Andamanezen het vol, totdat de Britten kwamen, nieuwsgierige en machtsbeluste Europeanen. Door ziekte, oorlog en ontvoering stierf dit volk in 150 jaar bijna uit. Nu leven er nog 52 Groot-Andamanezen, waarvan niemand meer de taal Bo spreekt.

Ook andere volken op de Andaman-eilanden staan op uitsterven, onder meer door het wegkappen van bossen door bos'bouw'bedrijven.

Wetenschappers hebben de stem van Boa Sr nog weten te vangen in een geluidsopname, die hier is te beluisteren - of luister hieronder naar haar gezongen verslag van de zeebeving:

Meer weten over de volken op dit eilandenarchipel? Lees dit spannende verslag over de Jarawa's, die tot voor enkele jaren onbenaderbaar waren in hun ondoordringbare jungle.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 februari 2010 - 180