1

Ontdek de wondere wereld van water in het Zuiderzeemuseum

Leuke proefjes, 'het boenstoepje' en een uitkijktoren bij Waterwijs

Doen in het Zuiderzeemuseum Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Leer alles over water, doe leuke proefjes en beklim de uitkijktoren in het Zuiderzeemuseum. Foto: Maarten Schets

Toerisme Enkhuizen, Noord-Holland Spetter, pieter, pater... Wat weet jij van water? Vanaf 29 maart staat het Zuiderzeemuseum helemaal in het teken van water tijdens het themajaar Waterwijs. Dat was in het binnenmuseum al een paar weken zo, maar nu is ook het buitenmuseum geopend. En dat betekent dat er extra veel te zien en beleven is! Luister naar verhalen over de dorpsput en de klapgoot, ontdek het 'boenstoepje' en het 'kakhuisje' en beklim de uitkijktoren met uitzicht over het IJsselmeer. Een gezellig én leerzaam uitje voor de hele familie.

Water uit de put, ton of sloot

Even een glas water drinken, douchen of de wasmachine aanzetten is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Voor de bewoners van de Zuiderzeeregio was dit rond de negentiende eeuw heel anders: daar was nog geen waterleidingnetwerk aangelegd. Water moesten ze halen uit een regenton, put, pomp, rivier of sloot. En elke waterbron had zijn eigen doel: zo kon je water uit een put of uit de rivier wél drinken, maar werd grond- en slootwater gebruikt voor schoonmaakwerk en het wegspoelen van afval en ontlasting. In het Zuiderzeemuseum komt die geschiedenis de komende tijd tot leven.

Kakhuisje en boenstoepje

In een audioserie door het buiten- en binnenmuseum word je langs zeven historische waterlocaties geleid. Zo leer je wat een ‘boenstoepje’ is, waar de grove vaat werd geschrobd. Direct daarnaast (!) staat het kakhuisje – je kunt wel raden wat dáár gebeurde. Onder het binnenmuseum vind je de spannende waterkelder uit de achttiende eeuw, hierin kon maar liefst 365.000 liter water worden opgeslagen. Vervolgens leer je meer over het watergebruik van toen en nu bij de tentoonstelling Waterwijs in het binnenmuseum. Vergeet geen selfie te nemen in de levensgrote waterleiding van 1,5 meter!

Foto 2. Het kakhuisje en het boenstoepje stonden direct naast elkaar. Foto: Manon Hees

Kunst en proefjes

Er is nog veel meer te beleven. Zo staan er in het buitenmuseum vier bijzondere kunstwerken die met water te maken hebben. Stap bijvoorbeeld onder de Waterpoort, waar je ondervindt (en misschien wel schrikt van) hoeveel water we per dag verbruiken. En beklim de uitkijktoren 'Camera Batavia', waar je prachtig uitzicht hebt over het IJsselmeer. Kinderen kunnen in het Waterlab hun eigen proefjes doen, zoals water filteren en beestjes uit het IJsselmeerwater onder de microscoop bestuderen. Je zult merken dat je veel leert over water – en misschien ook wel anders gaat nadenken over je eigen watergebruik.

Goed om te weten

  • Het Zuiderzeemuseum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
  • Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum is geopend vanaf 29 maart.
  • Vanaf 29 maart betaalt een volwassene € 19,50 voor een ticket, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is de toegangsprijs € 13,00. Er is een voordelige familieprijs: via de website van het Zuiderzeemuseum boek je tickets met korting.
  • De leuke veerboottocht naar het buitenmuseum over het IJsselmeer – de grootste drinkwaterbron van Nederland – zit bij de prijs inbegrepen.

Foto 3. Kunstwerk 'Waterpoort' van Dropstuff. Foto: Manon Hees.

Laatst gewijzigd: 2024-04-08 16:51:13 · Gepubliceerd: 27 maart 2024 - 1589