Leuke uitjes met kinderen in de meivakantie

Dino's, circus en dierentuin: tips om te doen met het hele gezin

Meivakantie 2024 Redactioneel door
Foto 1. Ontdek echte fossielen! Foto: MergelRijk

archief oud artikel 20 april 2024 Toerisme Landelijk Hoera, het is weer vakantie! Een of twee weken lang even níet haasten tijdens het ontbijt en stressen voor de sport en muziekles, wél veel buiten zijn en samen leuke dingen doen. Wat zijn leuke uitjes om te doen met kinderen in de meivakantie? DagjeWeg.NL helpt je op weg, van ondergrondse dino's tot proefjes met IJsselmeerbeestjes.

Op ondergronds avontuur in MergelRijk

Valkenburg, Limburg Een sprookjesachtige grot vol bijzondere zandsculpturen en 3D-schilderingen: in MergelRijk ga je op avontuur onder de grond. Dwaal door het gangenstelsel en ontdek de wereld van fossielen, mijnwerkers en mergelbeelden. Loop daarna in het spannende DinoRijk, waar je alles te weten komt over dino’s. DINO Adventure is een route waar je allerlei grote dinosauriërs tegenkomt. Ook graaf je zelf fossielen en andere bijzondere vondsten op. Spannend!

Altijd fijn als het goedkoper kan. Via DagjeWeg.NL Tickets boek je tickets met korting.

Zorgdierentuin ZiE-ZOO

Volkel, Noord-Brabant ZiE-ZOO is niet zomaar een dierentuin. Hier ontmoet je wel hele bijzondere dieren – ooit van de sneeuwpanter en Afrikaanse wilde honden gehoord? – én ZiE-ZOO is de eerste echte zorgdierentuin van Nederland. Dat betekent dat het park wordt gerund door mensen met autisme. Het park is niet heel groot, maar wel ruim opgezet en onderverdeeld in verschillende ‘biotopen’. Het ene dier woont in de woestijn, de ander tussen besneeuwde bergtoppen, weer een ander in het water. Dat ontdek je allemaal in ZiE-ZOO!

Word een circusartiest in Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland Van 1 tot en met 5 mei verandert het Schouwburgplein in Rotterdam in een circusdorp tijdens het Circusstad Festival! De hele dag door bezoek je allerlei voorstellingen op het plein en in omliggende theaters. Lach om grappige clowns, verwonder je over de lenigheid van acrobaten en kijk naar acts waarbij je je ogen niet kunt geloven! Zelf ook circusartiest worden? Kinderen vanaf zes jaar kunnen meedoen aan verschillende workshops, zoals hoelahoepen, diabolo’en en jongleren. Ook is er een speciale workshop voor ouder en kind (3+), waar je samen de meest gekke trucs leert.

Foto 2. Eén groot circusdorp in Rotterdam! Foto: Fred Ernst

Op kraamvisite in de dierentuin

Landelijk Als het een beetje meezit, is het goed weer in de meivakantie. En dan is het hartstikke leuk om een dierentuin te bezoeken! De afgelopen tijd zijn er veel nieuwe dieren geboren in de dierentuinen. Zoals het ijsbeertje Otis in Dierenrijk, drie olifantenzusjes in Beekse Bergen en een kameeltje in DierenPark Amersfoort. Allemaal goede redenen om op kraamvisite te gaan, voordat ze volwassen zijn geworden! Bekijk alle pasgeboren dieren in dierentuinen.

Gratis: Speelexpo Sankofa

Almere, Flevoland Het vrolijke monster ‘De Boebalas’ – bekend van het kinderboek van Nancy Bosmans – neemt kinderen van 0 tot 8 jaar mee in de West-Afrikaanse cultuur in de Speelexpo Sankofa. Je proeft en ruikt de keuken van oma, speelt winkeltje op de markt, plant okra-zaadjes en leert over de Ghanese Adrinka-tekens. En natuurlijk wordt er ook veel gedanst! Spelenderwijs leer je van alles – ook over het slavernijverleden. Je bezoekt de speelexpo in Kunstlinie Almere, de toegang is gratis.

Foto 3. Duik in de West-Afrikaanse cultuur in Almere. Illustratie: Lisa van Winsen

Alles over water in het Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, Noord-Holland Nu pak je makkelijk een glas water, maar vroeger hadden de mensen nog geen kraan in de keuken. Hoe deden ze dat dan? Daar leer je over in het Zuiderzeemuseum. Tijdens Waterwijs is er van alles te zien en beleven in het buiten- en binnenmuseum. Ontdek het ‘boenstoepje’ en het ‘kakhuisje’, beklim de uitkijktoren met uitzicht over het IJsselmeer en bestudeer beestjes uit het IJsselmeerwater onder de microscoop. Bij de entreeprijs is de leuke veerboottocht naar het buitenmuseum over het IJsselmeer inbegrepen.

Ongestoord spelen in een speelcafé

Landelijk Het blijft Nederland, dus mei of niet: de regen kan zomaar met bakken uit de hemel vallen. Wil je wél iets leuks doen, maar is je kindje nog te klein voor een museum of pretpark? Dan kun je samen naar een speelcafé gaan, waar jíj geniet van een kop koffie met taart en je kleintje heerlijk kan spelen. Tip: spreek af met andere ouders en hun kinderen, zodat de kleintjes elkaar vermaken. Dit zijn leuke kindercafés in Nederland.

Nog meer tips

Foto 4. Leer alles over water tijdens Waterwijs. Foto: Maarten Schets

Laatst gewijzigd: 2024-04-18 15:00:06 · Gepubliceerd: 20 april 2024 - 2133