1

Vrolijk lentenieuws: deze dieren zijn geboren in de dierentuinen

Kom dit voorjaar op kraambezoek!

Dierentuinen Nieuws door
Foto 1. Bezoek de babybonobo in de Apenheul! Foto: Apenheul

3 april 2024 Toerisme Landelijk Goed nieuws vanuit de dierentuinen: er zijn weer heel wat kleine vrienden geboren. Bewonder het ijsbeertje Otis in Dierenrijk, kijk hoe de pasgeboren giraffe op z'n wankele pootjes staat in Burgers’ Zoo en val in katzwijm bij de schattige cheetawelpjes in Beekse Bergen. Dit zijn de geboortes in dierentuinen de afgelopen tijd.

Kameeltje in DierenPark Amersfoort

Amersfoort, Utrecht Tijd voor beschuit met muisjes: op Goede Vrijdag is een kameel geboren in DierenPark Amersfoort. Het is een broertje of zusje van de tweejarige Raya. Het geslacht is nog niet bekend – wél heeft hij of zij de eerste stapjes al gezet. Dat is belangrijk, want als het dier op de grond blijft liggen, is het heel kwetsbaar. Ook laat het pasgeboren kameeltje goed van zich horen, vertelt dierverzorger Marc: het mekkert hard en hoog. Je kunt het dier vanaf nu bewonderen (én horen) in de Stad der Oudheid in DierenPark Amersfoort.

Foto 2. Het kleine kameeltje laat al goed van zich horen. Foto: DierenPark Amersfoort

Giraf met halve koprol ter wereld gekomen

Arnhem, Gelderland In de ochtend van vrijdag 9 februari stond de dierverzorgers van Burgers’ Zoo een leuke verrassing te wachten: er was een girafje geboren! Het jong – een Rothschildgiraffe om precies te zijn – stond al overeind op zijn pootjes en keek alert rond. De geboorte heeft in de nacht ervoor plaatsgevonden. En dat is een spectaculaire gebeurtenis: na een draagtijd van zo’n veertien maanden bevalt een giraffe staand, waarbij het jong na een val van anderhalve meter hoogte instinctief een halve koprol maakt. Welkom op de wereld!

Nu te bewonderen in Dierenrijk: ijsbeertje Otis

Mierlo, Noord-Brabant Het ijsbeertje Otis is al een paar maanden oud – het werd eind november geboren – maar moest nog een tijdje in de kraamkamer van het binnenverblijf van Dierenrijk vertoeven. Daar leerde hij stevig op zijn pootjes staan, ging hij steeds meer op onderzoek uit en reageerde hij zijn speelse energie af op zijn moeder: een teken dat hij klaar is om naar buiten te gaan. Begin maart heeft het ijsberenwelpje dan ook voor het eerst het buitenverblijf verkend, samen met zijn moeder. Bijzonder: Otis is het enige ijsbeertje dat vorig jaar in Europa is geboren.

Foto 3. Het ijsbeertje Otis verkent het buitenverblijf. Foto: Dierenrijk (still uit YouTube-video)

Drie olifantenzusjes in Beekse Bergen

Hilvarenbeek, Noord-Brabant Ook in Safaripark Beekse Bergen kan de vlag uit: op maandag 19 februari is het olifantje Tendai geboren, wat ‘dankbaar’ betekent. Tendai is binnen vier maanden na haar twee zusjes Mosi en Ajabu geboren. Nog niet eerder zijn in een Europese dierentuin in korte tijd drie Afrikaanse olifanten geboren. Drie goede redenen om binnenkort op kraamvisite te komen dus. Kun jij de verschillen tussen de olifantenzusjes zien?

Foto 4. Niet één, niet twee, maar drie nieuwe olifantjes in Safaripark Beekse Bergen! Foto: Beekse Bergen (still uit YouTube-video)

Even verderop: cheetawelpjes

Hilverenbeek, Noord-Brabant We blijven even in Beekse Bergen, want op zondag 11 februari is ook cheeta Daria bevallen van twee welpjes. Het nestje bestond oorspronkelijk uit drie welpjes, maar het is niet uitzonderlijk dat één welpje het niet overleeft. Daria is eind oktober vanuit Frankrijk naar het safaripark gekomen – extra bijzonder dat de familie nu al is uitgebreid dus. De welpjes verbleven de eerste tijd na hun geboorte nog in het binnenverblijf; eind maart waren ze sterk genoeg om naar buiten te mogen. Ze renden vrolijk in het rond en klommen enthousiast op hun moeder. Schattig!

Foto 5. Wat een schattige dieren, deze pasgeboren cheeta's. Foto: Beekse Bergen (still uit YouTube-video)

Kuifmangabey in GaiaZOO

Kerkrade, Limburg Het aantal kuifmangabeys in het wild daalt al jaren. Daarom is de feestvreugde extra groot in GaiaZOO: daar werd op 11 januari een jong geboren. Het gaat goed met hem, hij is nog lekker vaak bij zijn moeder te vinden. Vanaf een half jaar zal hij steeds meer de wereld op z’n eigen houtje ontdekken. De kuifmangabeys wonen samen op een eiland met de gorilla’s – ook zij vinden de geboorte van het aapje reuze-interessant.

Foto 6. Kun jij de kleine kuifmangabey spotten bij zijn moeder? Foto: GaiaZoo (still uit YouTube-video)

Drie keer feest in de Apenheul

Apeldoorn, Gelderland We sluiten het vreugdevolle dierennieuws af in de Apenheul, waar maar liefst drie kleintjes zijn geboren. Allereerst een bonobo, het eerste kindje voor moeder Pangi. Ze is heel zorgzaam en beschermt haar baby goed. Omdat het kleintje lekker veel tegen haar aanhangt, is het geslacht nog niet bekend. Zodra het wel bekend is, kun je via sociale media meedenken over de naam. Loop tijdens je kraamvisite ook even langs de baardsaki’s, want ook daar is een jong geboren: Pistache! En als kers op de taart is er ook een tweevingerige luiaard geboren. Die verblijft in het nachtdierenverblijf: je moet dus even wachten totdat je ogen gewend zijn aan het donker, voordat je het kleintje kunt aanschouwen.

Foto 7. Moeder Pangi zorgt goed voor haar kleintje. Foto: Apenheul
Foto 8. Zo lief, zo'n kleine giraf! Foto: Burgers' Zoo (still uit YouTube-video)

Laatst gewijzigd: 2024-04-03 14:36:00 · Gepubliceerd: 3 april 2024 - 424