Oranje boven! Dit zijn leuke Hollandse uitjes

Tulpen bewonderen of toch liever naar de Zaanstreek?

Doe inspiratie op voor een dagje uit Redactioneel door
Foto 1. Bezoek het Nederland van vroeger in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Linde Berends Fotografie

15 april 2024 bijgewerkt: 23 april 2024 Toerisme Landelijk Van de molens aan de Zaanse Schans tot een bloemenzee van tulpen. Van heldendaden in de Tweede Wereldoorlog tot prachtig Delfts Blauw: Nederland heeft een hoop moois om trots op te zijn. Daarom zetten wij typisch Hollandse dagjes uit voor je op een rij. Dompel je onder in de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Oranje boven!

Historie van Holland

ARNHEM - Oud-Hollandse boerderijen, ambachten en spelletjes. Je ziet het allemaal in het Nederlands Openluchtmuseum. Pak de nostalgische tram voor een historisch ritje, ontdek waarom zoveel boeren in de vorige eeuw de oversteek naar Canada maakten en ontdek interieurs door de jaren heen in het 'Tilburgs straatje'. Op het Kindererf zijn er leuke dingen te doen voor kinderen.

Wat zou jij doen in WOII?

OVERLOON - Je eigen leven op het spel zetten om anderen te redden, zou je dat doen? In de tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in Oorlogsmuseum Overloon stap je in de levens van zowel NSB'ers en verzetsstrijders als slachtoffers. En je vindt er de grootste collectie militaire voertuigen van Nederland. Een van de topstukken is het wrak van een gecrashte Lancaster NN775 bommenwerper uit 1945, bestaande uit meer dan tweeduizend losse wrakstukjes. Boek via DagjeWeg.NL Tickets en krijg korting + gratis consumptie.

Foto 2. Bekijk een gecrashte Lancester bommenwerper uit 1945 in Oorlogsmuseum Overloon, bestaand uit tweeduizend wrakstukjes. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Delfts Blauw, ik hou van jou

DELFT - Het is de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw: de Koninklijke Porceleyne Fles in Delft. Hier beschilderen de meester-schilders het alom bekende Delfts blauwe porselein nog volledig met de hand. Beleef dit authentieke productieproces van dichtbij in de Royal Delft Experience en bewonder wonderschoon keramiek. Tip: de brasserie met historische binnentuin is perfect om in stijl na te genieten.

Beleef Nederland in vogelvlucht

AMSTERDAM - Vlieg als een vogel over Nederland! Bij THIS IS HOLLAND sla je je denkbeeldige vleugels uit en bekijk je Neerlands glorie vanuit de lucht. De ervaring in deze unieke Flight Experience is uniek en levensecht. Zweef over tulpenvelden, vlieg over een kudde grazende schapen en bewonder Nederlandse steden van bovenaf.

Ontdek de historische driehoek

VESTINGDRIEHOEK - De Vestingdriehoek bestaat uit vijf prachtige plekken die je kunt bezoeken: Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren. Verken dit historische stukje Nederland met de veerboot of met een wandel- of fietsroute. Van een authentiek vissersdorp tot musea vol spannende verhalen uit de Gouden Eeuw. Onderweg kom je van alles tegen! Pittoreske dorpjes, prachtige vestingen, een kasteel: de Vestingdriehoek is een bijzonder en kostbaar stukje Nederland.

Foto 3. Met de pontjes van historische plek naar historische plek in het Rivierenland. Foto: Vestingdriehoel © Hunk MVB

Samen naar de Zaanstreek

ZAANDAM - Groene huisjes, oeroude molens en een kijkje in de keuken van Albert Heijn en Verkade. Hollandser dan de Zaanse Schans wordt het niet! In het Zaans Museum kom je alles te weten over dit wereldberoemde stukje Nederland en hoe de mensen hier vroeger woonden. Tip: koop de Zaanse Schans Card, waarmee je toegang krijgt tot de ambachtshuisjes, het Zaans Museum en koekjes- en chocoladefabriek de Verkade Experience.

Foto 4. Bezoek naast de molens ook het wevershuisje op de Zaanse Schans. Foto: Zaans Museum © Pascal Fielmich

Zoals vroeger aan de Zuiderzee

ENKHUIZEN - Beleef het verleden in het Zuiderzeemuseum. Hier duik je in het oud-Hollandse leven van vissers, wevers en winkeliers van vroeger. Bewonder oude winkeltjes, volg een les in een oud schooltje en doorloop het vissersdorp, waar je authentieke huisjes en ambachten tegenkomt. Leuk: kinderen mogen hier de hele dag in klederdracht rondlopen!

Reizen in Hollandse stijl

GOES - Stap aan boord bij Stoomtrein Goes-Borsele en tuf door de Zeeuwse polders langs boomgaarden en dijkjes zoals ze dat in de vorige eeuw deden. In de locomotief is alles zoals jaren geleden, toen conducteurs nog gouden brilletjes op hadden en dames hun hoeden en handschoenen aantrokken voor een treinreis. Onderweg stop je in pittoreske dorpjes en bewonder je oer-Hollandse vergezichten. Of rij mee met een van de andere stoomtreinen in Nederland.

Foto 5. Reis op oer-Hollandse manier door het Zeeuwse landschap. Foto: Stoomtrein Goes-Borsele

Meer oer-Hollandse uitjes

  • Bezoek het Venetië van het Noorden: doe een dagje Giethoorn;
  • Ook een klassieker: bewonder de molens in Kinderdijk;
  • Uniek op de wereld! Wadlopen, zeehonden spotten en genieten op de Wadden;
  • Waar leefde en werkte meester-schilder Rembrandt van Rijn? Bezoek Het Rembrandthuis.
Foto 6. Beleef het leven van vroeger aan de Zuiderzee in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Foto: Zuiderzeemuseum @ Flying Dutchmen

Laatst gewijzigd: 2024-04-23 12:20:29 · Gepubliceerd: 15 april 2024 - 12864

Activiteiten Oorlogsmuseum Overloon

Vanaf volgende week te bezoeken

Meivakantie in Oorlogsmuseum Overloon


Tijdens de meivakantie is er van alles te beleven: * Maak een foto in een Jeep, veteranen vragen-uurtje, word verzetsstrijder, voel zelf hoe zwaar wapens uit WO2 zijn, etc. Kijk voor info op:...