1

Op visite bij Rembrandt in het Rembrandthuis
Museum Het Rembrandthuis

Een kopje koffie drinken met Rembrandt van Rijn (1606-1669), hoe zou dat zijn? Fantaseer erover in zijn huis aan de Jodenbreestraat in Amsterdam. Door zijn werk, verzamelingen en persoonlijke spullen leer je de persoon achter deze beroemde Nederlandse schilder echt kennen. En je maakt kennis met de tijd waarin hij op z'n best was, de Gouden Eeuw!

Op bezoek bij Rembrandt

Zodra je het Rembrandthuis binnenstapt, bevind je je in de zeventiende eeuw. De woonkamer en keuken zijn ingericht met meubels en voorwerpen uit deze tijd. Ze vormen het bewijs van zijn royale levensstijl. Samen met zijn vrouw Saskia van Uylenburgh en zoon Titus woonde en werkte Rembrandt hier bijna twintig jaar lang. Ook schilderde hij op deze plek zijn bekendste werk De Nachtwacht.

Alles ademt Rembrandt

Hoewel de kunstenaar allang overleden is, ademt alles in het huis nog Rembrandt. Zo zie je in het kleine kantoortje in het Voorhuys Rembrandt in gedachten zitten, gebogen over zijn administratie. Hij was namelijk een zelfverzekerde ondernemer die zijn schilderijen wist te verkopen voor hoge prijzen. Sta oog in oog met de beroemde schilder als je voor de collectie zelfportretten staat. Ook zie je de unieke collectie objecten die Rembrandt verzamelde, van Venetiaans glaswerk tot gedroogde dieren.


Het verdriet van Rembrandt

In het Rembrandthuis leer je Rembrandt ook in zijn mindere tijden kennen. Zo verloor hij verschillende kinderen vlak na hun geboorte. En tot overmaat van ramp overleed ook nog zijn vrouw vlak nadat zij beviel van zoon Titus. Zijn geliefde huis verkocht hij op 52-jarige leeftijd, vanwege een faillissement.

Zelf aan de slag als Rembrandt

Naast de honderden schilderijen maakte Rembrandt ook talloze etsen, afbeeldingen gemaakt in diepdruktechniek. Ben je benieuwd hoe hij dit deed? In zijn atelier de kamer waar vroeger zijn etspers stond, kom je alles te weten over de techniek van het etsen. Natuurlijk kun je er ook de etsen van Rembrandt zelf bewonderen in het prentenkabinet op zolder. Eenmaal geïnspireerd geraakt, is het tijd om ook zelf aan de slag te gaan in het Rembrandthuis. Het museum biedt speurtochten, workshops en cursussen voor alle leeftijden.

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam leent zich ook goed voor een schoolreisje, workshop en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Foto: Rembrandthuis © Gerhard Taatgen
Foto: Rembrandthuis © Gerhard Taatgen
Foto: Rembrandthuis
Foto: Rembrandthuis
Foto: Rembrandthuis
Foto: Rembrandthuis
Foto: Rembrandthuis © Gerhard Taatgen
Foto: Rembrandthuis © Gerhard Taatgen