Sta stil bij de oorlog in een museum

Bekijk meer musea op DagjeWeg.NL |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Leer meer over de oorlog in deze musea

5 mei 2019 Toerisme Landelijk Een gruwelijke periode waar veel mensen het liever niet meer over hebben en die anderen juist willen herdenken. Er is nog steeds zoveel over de Tweede Wereldoorlog wat we niet weten. Kom in deze vijf oorlogsmusea meer te weten over de strijd, de helden en de verborgen verhalen uit die tijd.

Foto 1. Leer alles over de Tweede Wereldoorlog in Oorlogsmuseum Overloon. In dit gigantische museum ontdek je bijzondere verhalen uit oorlogstijd en bekijk je honderden spullen van toen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Grootste oorlogsmuseum van Nederland

OVERLOON - In Oorlogsmuseum Overloon vinden ze dat oorlog in een museum hoort. Het museum is een monument voor de Slag om Overloon en werd in 1946 letterlijk op het slagveld gebouwd. Het museum laat in een vaste tentoonstelling zien hoe het heeft kunnen gebeuren dat meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kijkt je ogen uit met meer dan tweehonderd oorlogsvoertuigen op ruim twintigduizend vierkante meter.

Bestel kaartjes via DagjeWeg.NL Tickets en krijg 15% korting per ticket.

Hoe was leven in oorlogstijd?

GROESBEEK - In het Vrijheidsmuseum reis je door de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland. Bekijk filmfragmenten van vroeger, luister naar geluidsopnames en beleef de oorlogstijd tot in detail: er zijn zelfs geuren verwerkt in de tentoonstellingen. De landing van de geallieerden krijgt speciale aandacht, net als de ontroerende avonturen die doodgewone burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Wat zou jij doen in zo'n situatie? De reis door het museum eindigt op het Vrijheidsplein: hoe vrij van onderdrukking en schending van mensenrechten zijn we vandaag de dag eigenlijk?

Valse hoop in Hooghalen

HOOGHALEN - De vaste tentoonstellingen en wisselende exposities van Herinneringscentrum Kamp Westerbork laten zien hoe het leven eruitzag tijdens de oorlog. Binnen en buiten het kamp. Het kamp moest de indruk van een normaal leven wekken - een leven vol school, werk, ontspanning en verzorging. Maar iedere dinsdag vertrok er een trein met onbekende bestemming... Inmiddels weten we beter. In filmopnames uit 1944 zie je hoe de valse hoop van een goed leven in het kamp werd getoond aan de buitenwereld.

Voor, tijdens en na de oorlog

AMSTERDAM - Een permanente tentoonstelling in het Joods Historisch Museum toont de geschiedenis van Joden in Nederland, vanaf 1900 tot nu. Het gebouw en de collectie van het museum leden ernstig onder het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog. De expositie is verdeeld in drie periodes: voor, tijdens en na de oorlog. Bekijk oude filmbeelden, interviews, foto's en spullen van vroeger. Allerlei objecten maken de geschiedenis tastbaar. Meer weten over wat je ziet? Via touchscreens kun je over elk object extra info opvragen.

Bestel kaartjes via DagjeWeg.NL Tickets en krijg een gratis audiotour en plattegrond.

Het Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem

OOSTERBEEK - Het monumentale pand waarin het Airborne Museum gevestigd is, was het Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem. Extra speciaal dus om juist daar meer over de oorlog te weten te komen. Kinderen kunnen gratis aan de slag met de Tom & Katja-familieroute en ontdekken wat er in september 1944 allemaal is gebeurd in villa Hartenstein. Via opdrachten en verschillende games kunnen ze ooggetuigen van de oorlog ontdekken. De tocht eindig in een ondergrondse ruimte, waar je plotseling midden in de slag om Arnhem staat.

Ook interessant

Foto 2. In Oorlogsmuseum Overloon kun je in de interactieve tentoonstelling laten zien welke keuzes jij in oorlogstijd zou maken. Foto: Oorlogsmuseum Overloon.
Foto 3. Natuurlijk komt de Tweede Wereldoorlog ook aan bod in het Joods Historisch Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-07-19 10:51:12 · Gepubliceerd: 2016-05-04 11:11:22 - 6456