Sta stil bij de oorlog in een museum

Leer meer over de oorlog in deze musea

Bekijk meer musea op DagjeWeg.NL   Redactioneel door
Foto 1. Hoor de persoonlijke verhalen van de gevangenen van Kamp Vught. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

21 maart 2022 Toerisme Landelijk Een gruwelijke periode waar veel mensen het liever niet meer over hebben en die anderen juist willen herdenken. Er is nog steeds zoveel over de Tweede Wereldoorlog wat we niet weten. Kom in deze 7 oorlogsmusea meer te weten over de strijd, de helden en de verborgen verhalen uit die tijd.

Grootste oorlogsmuseum van Nederland

OVERLOON - In Oorlogsmuseum Overloon vinden ze dat oorlog in een museum hoort. Het museum is een monument voor de Slag om Overloon en werd in 1946 letterlijk op het slagveld gebouwd. Het museum laat in een vaste tentoonstelling zien hoe het heeft kunnen gebeuren dat meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kijkt je ogen uit met meer dan tweehonderd oorlogsvoertuigen op ruim twintigduizend vierkante meter.

Hoe was leven in oorlogstijd?

GROESBEEK - In het Vrijheidsmuseum reis je door de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland. Bekijk filmfragmenten van vroeger, luister naar geluidsopnames en beleef de oorlogstijd tot in detail: er zijn zelfs geuren verwerkt in de tentoonstellingen. De landing van de geallieerden krijgt speciale aandacht, net als de ontroerende avonturen die doodgewone burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Wat zou jij doen in zo'n situatie? De reis door het museum eindigt op het Vrijheidsplein: hoe vrij van onderdrukking en schending van mensenrechten zijn we vandaag de dag eigenlijk?

Valse hoop in Hooghalen

HOOGHALEN - De vaste tentoonstellingen en wisselende exposities van Herinneringscentrum Kamp Westerbork laten zien hoe het leven eruitzag tijdens de oorlog. Binnen en buiten het kamp. Het kamp moest de indruk van een normaal leven wekken - een leven vol school, werk, ontspanning en verzorging. Maar iedere dinsdag vertrok er een trein met onbekende bestemming... Inmiddels weten we beter. In filmopnames uit 1944 zie je hoe de valse hoop van een goed leven in het kamp werd getoond aan de buitenwereld.

Leven achter prikkeldraad

VUGHT - Kamp Vught was één van de drie concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en stond bekend om zijn erbarmelijke omstandigheden. Tegenwoordig is Nationaal Monument Kamp Vught een herdenkingsplek. De wachttorens en de schietbaan van het kamp zijn nog steeds te zien, er is een barak nagebouwd om te laten zien hoe de gevangenen werden gehuisvest en in het bezoekerscentrum ontdek je persoonlijke verhalen van overlevenden dankzij de audiotours. Er is ook een audiotour speciaal voor kinderen. Lees meer in de reportage met video over Kamp Vught.

Voor, tijdens en na de oorlog

AMSTERDAM - Een permanente tentoonstelling in het Joods Museum toont de geschiedenis van Joden in Nederland, vanaf 1900 tot nu. De expositie laat hun leven voor, tijdens en na de oorlog zien. Bekijk oude filmbeelden, interviews, foto's en spullen van vroeger. Allerlei objecten maken de geschiedenis tastbaar. In twee andere vaste exposities zie je de geschiedenis van de Joden voor 1900 in Nederland en haar koloniën en alles over hun religie. Naast deze vaste tentoonstellingen zijn er vaak tijdelijke tentoonstellingen.

Het Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem

OOSTERBEEK - Het monumentale pand waarin het Airborne Museum gevestigd is, was het Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem. Extra speciaal dus om juist daar meer over de oorlog te weten te komen. Kinderen kunnen gratis aan de slag met de Tom & Katja-familieroute en ontdekken wat er in september 1944 allemaal is gebeurd in villa Hartenstein. Via opdrachten en verschillende games kunnen ze ooggetuigen van de oorlog ontdekken. De tocht eindig in een ondergrondse ruimte, waar je plotseling midden in de slag om Arnhem staat.

De bloedige slag om de Schelde

NIEUWDORP - In Bevrijdingsmuseum Zeeland staat de bloederige Slag om de Schelde centraal, ook bekend als Operation Vitality. De geallieerden probeerden destijds via de Schelde bij Antwerpen te komen en daarbij werd heftig gevochten. Levensgrote diorama's beelden deze slag uit, maar er is ook aandacht voor het bombardement op Middelburg in mei 1940 en het dagelijkse leven in oorlogstijd. Rondom het museum ligt het Bevrijdingspark, een weergave van Zeeland tijdens de oorlogsjaren met bunkers, een Shermantank, versperringen, een baileybrug en een noodkerk.

Ook interessant

Foto 2. In Oorlogsmuseum Overloon kun je in de interactieve tentoonstelling laten zien welke keuzes jij in oorlogstijd zou maken. Foto: Oorlogsmuseum Overloon
Foto 3. In het Bevrijdingspark bij het museum wandel je door Zeeland in de oorlog. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland
Foto 4. Natuurlijk komt de Tweede Wereldoorlog ook aan bod in het Joods Museum. Daarnaast zijn er exposities over hun leven in Nederland voor 1900 en over hun religie. Foto: Joods Museum @ Nichon Glerum

Laatst gewijzigd: 2022-03-23 11:48:10 · Gepubliceerd: 2016-05-04 11:11:22 - 7300