1

Dag schapen?

Schaapskuddes dreigen te verdwijnen

Nieuws door

archief oud artikel 6 april 2011 Natuur Een hele kudde schapen, gezellig met hun lammetjes, struinend over het gras of de hei. Is dit beeld straks verdwenen? De Landelijk Werkgroep Professionele Schapenhouders maakt zich zorgen. Door de teruglopende subsidies dreigt een groot deel van de schaapskuddes te verdwijnen.

PvdA-kamerlid Lutz Jacobi luidde dinsdag de noodklok in de Telegraaf. "Sinds herders niet langer bij één rijksloket een vergoeding kunnen aanvragen, maar bij elke provincie apart moeten aankloppen, is er een grote chaos ontstaan. Dat kan zo niet langer, die schaapskuddes zijn veel te belangrijk voor onze biodiversiteit."

Ook voorzitter Erich Rhöse van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders uit zijn zorgen in de Telegraaf: "Herders zullen hun kuddes noodgedwongen moeten inkrimpen of in zijn geheel afstoten."

Schaapskudde Loenen

Schaapherder Roelof Brandsma, Schaapskudde Loenen, hoeft zich geen zorgen te maken. "Onze kudde is van de stichting Geldersch Landschap en daar hebben we een contract mee. De subsidies gelden meer voor particuliere herders. Ook zijn de subsidies nog volop in beweging. Zo komt er een speciale subsidie voor kuddes op de heides."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 april 2011 - 212

Dit past bij 'Dag schapen?'