Holland promotie op laag pitje

CDA en D66 vinden bezuinigingen te rigoureus #NBTC

Nieuws door

archief oud artikel 10 mei 2011 Toerisme De promotie van Nederlands als vakantiebestemming is voor staatssecretaris Bleker (Economische Zaken) minder geld waard. Het Nederlands Bureau Toerisme en Congressen (NBTC) staat een bezuiniging van 65 procent te wachten. Naast het NBTC zelf vrezen ook CDA en D66 voor de gevolgen van deze inkrimping.

Het Nederlands Bureau Toerisme en Congressen (NBTC) liet al eerder weten het totaal oneens te zijn met de geplande bezuinigingen. In 2015 krijgt de promotie van Nederland nog maar 5,8 miljoen euro per jaar van het Rijk in plaats van 16,6 miljoen euro. Ook in de politiek vindt het bureau nu gehoor. D66 en CDA maken zich zorgen om rigoureuze plannen van staatssecretaris Bleker.

CDA-kamerlid Ad Koppejan reageert in Trouw: "Toerisme levert Nederland veel geld op. Uiteindelijk moet je kijken of de bezuinigingen hier wel tegenop wegen." Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft kritiek. "Er valt best wel wat winst te in de efficiëntie te behalen, maar ditt is een te botte bezuiniging."

NBTC

Volgens het NBTC verliest Nederland door de geplande bezuinigingen jaarlijks twee miljoen toeristen. Volgens directeur Jos Vranken, NBTC, komt dit neer op 800 miljoen euro aan inkomsten. Behalve de rijksbedrijage betaalt ook de sector zelf mee aan de promotie van Nederland. Hiervoor zet het NBTC onder andere reclameacties in het buitenland in.

Holland Promotie

Het ministerie van economische zaken denkt dat het allemaal wel meevalt. Het NBTC is volgens het ministerie ook met een kleiner budget in staat om goede resultaten te behalen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-17 08:25:21 · Gepubliceerd: 10 mei 2011 - 125

Dit past bij 'Holland promotie op laag pitje'