1

Vorstelijke tassen in de vitrine

Een kijkje in de koninklijke inloopkast. Bewonder de Royal Bags!

Royal Bags in Tassenmuseum Hendrikje Nieuws door
Foto 1. Reisnecessaire Juliana (2) met zilveren schrijfbenodigdheden in houten doos - Leeuwarden 1898

archief oud artikel 9 oktober 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wereldberoemd werd de Hermès-tas van Grace Kelly, die ze in 1956 gebruikte om haar zwangere buik te beschermen. Deze tas schittert naast vele andere tassen van Europese royals in de tentoonstelling Royal Bags in Tassenmuseum Hendrikje. Een koninklijke inloopkast om bij weg te dromen!

Met hun outfits, tot in detail gestyled, oogsten vorsten en vorstinnen menig bewonderende blik. Hun kleding en accessoires spreken niet alleen tot de verbeelding, maar zorgen regelmatig voor een trend. Zoals de tas van Grace Kelly, waarmee de zwangere prinses in 1956 werd gefotografeerd. Deze Hermès-tas is nog steeds een statussymbool, waar je gerust enkele duizenden euro's voor neertelt. Deze Kelly-bag is vanaf 8 oktober 2016 tot en met 26 februari 2017 te zien in Tassenmuseum. Het museum bestaat dit jaar twintig jaar en viert dit met de expositie Royal Bags. Hierin zijn de meest spraakmakende tassen van Europese royals te zien: met tassen van Queen Elisabeth, Keizerin Sisi en van ons eigen koningshuis.

Mode, etiquette en reizen

Tassenmuseum Hendrikje laat niet alleen de tassen zien, maar vertelt er ook het verhaal van de adellijke etiquette bij. Hoe bepaalt een vorstin welk kledingstuk wanneer gedragen wordt? Voor elke gelegenheid was er een speciale outfit, natuurlijk met bijpassende tas! Vooral deze tassen vielen in de smaak en veel royals zetten met hun tas een trend. Voor de tentoonstelling Royal Bags zocht Koningin Máxima drie tassen uit de collectie van Koningin Juliana uit, waaronder een gouden tas die zij zelf ook wel eens droeg. Ook is er een reisnecessaire van haar te zien, met daarin zilveren schrijfbenodigdheden. Reizen is één van de thema's in de tentoonstelling, waarin ook een reisbestek, een reiswekker en reisnecessaires van Keizerin Sisi te zien zijn.

Leuk: in de herfstvakantie organiseert het Tassenmuseum een kidsworkshop Royal Bags.

Foto 2. Leather 'Kelly' bag, Hermès, France 1990s (nr.3087)
Foto 3. Schooltas van Wilhelmina, koningin der Nederlanden (1880-1962). Credits Koninklijke Verzamelingen Den Haag.
Foto 4. Tas van prinses Maria Louise, prinses van Hessen-Kassel (1688-1765). Geweven gouddraad, gestikt met rood zijden figuren, rood gevoerd. Credits Koninklijke Verzamelingen Den Haag

Laatst gewijzigd: 2016-10-10 09:17:47 · Gepubliceerd: 9 oktober 2016 - 843