1

EK Voetbal Zandsculptuur




EK Voetbal Zandsculptuur

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Verschillende kunstenaars, hebben zich kunnen uitleven in onderwerpen als het EK Voetbal 2012, het WK Voetbal 2014 in Brazilië,

Het langstlopende Sandsculpture Festival ter wereld krijgt in 2012 toch een vervolg. Op het laatste moment zijn de Stichting Scheveningen Bad en de Gemeente Den Haag erin geslaagd om het evenement voor de 21e keer een vervolg te geven, zodat er op 9 juni weer een kunstwerk van zand in de badplaats te bewonderen is. Het blijft staan tot na het EK Voetbal, tot en met 2 juli.

Omdat deze zomer Scheveningen in het teken staat van het EK Voetbal en VI Oranje leek er op de Boulevard geen ruimte genoeg om er ook zandsculpturen te plaatsen. Vandaar dat de organisatie in overleg met de Gemeente Den Haag heeft besloten om het oorspronkelijke thema “Den Haag Sportstad” te wijzigen in “Voetbal”. Tevens werd de plek van bouwen gewijzigd en het project verhuist naar het Gevers Deijnootplein, vlak naast de fontein voor het Kurhaus.

Verschillende kunstenaars, hebben zich kunnen uitleven in onderwerpen als het EK Voetbal 2012, het WK Voetbal 2014 in Brazilië, en VI Oranje. Levensecht is het drietal van der Gijp, Genee en Derksen in zand te bewonderen. Onder de artiesten bevinden zich twee wereldkampioenen sandsculpting, de Rus Alexey Schitov en de Mexicaan Benjamin Probanza,

In totaal is er voor het sculptuur 300 ton zand gebruikt. Dat is meer dan in 2011 voor vijf sculpturen. De afmetingen zijn aan de onderkant 13 meter bij 7 meter. De twee torens reiken tot ca. 6 meter hoog. Het gebruikte zand is afkomstig uit de rivier de Rijn. Het is een speciaal zand met een vierkantige structuur. Dit ontstaat door het schuren over een rotsbodem. Daardoor wordt het zand steviger tegen elkaar geplakt dan in geval van het rollende, rond geslepen zand uit zee.

 Bezoek www.haagsuitburo.nl

EK Voetbal Zandsculptuur
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.