Tales on the Table


-advertentiepositie-



Tales on the Table

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Aan tafel komen de meeste verhalen los. Maar ook het tafelgoed zelf kan gesprekstof opleveren. Vanaf 17 november geniet je in de damastweverij van de verhalen die de lakens en servetten uit heden en verleden ons vertellen. Er wordt tafelgoed getoond van de Gouden Eeuw tot de tijd van Dutch Design.

GELOOF, HOOP, LIEFDE
Woorden, symbolen en voorstellingen sieren al lang veel toepassingen van textiel. Tot ver in de 17de eeuw zijn het Bijbelse en mythologische verhalen die de hoofdschotel van damastpatronen vormen. Zo kon tafelgoed met het Oudtestamentische verhaal van ‘De Verloren Zoon’, maar ook de fatale liefde van Actaeon voor de Griekse godin Diana de tafel sieren. Het is bewaard gebleven en nu te zien in de tentoonstelling. Deze thema’s raken in de loop van de tijd uit de mode. Toch zijn er kunstenaars, zoals schilder Marc Mulders, die nu weer tafelgoed vanuit een religieuze invalshoek ontwerpen.
Voor het ontwerp van tafelgoed bediende hij zich van de collagetechniek. Uit foto’s van het interieur van de St. Jan in Den Bosch scheurde hij vissen, waarop afbeeldingen van religieuze figuren maar ook een portret van de Engelse schilder Francis Bacon bevestigd werden. Deze afbeeldingen werden ‘vertaald’ in linnen.

 Bezoek www.textielmuseum.nl

Tales on the Table
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.