1

Kersttentoonstelling 'Onder de ster'




Kersttentoonstelling 'Onder de ster'

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In de prachtige koepelzaal van het Hoofdgebouw ziet u kerstgroepen uit de bijzondere collectie van Museumpark Orientalis.

Deze traditionele tentoonstelling toont een bijzondere collectie, veelal handgemaakte kerstgroepen afkomstig uit de hele wereld. Deze omvangrijke verzameling die sinds 1988 voortdurend aangevuld wordt is uniek in zijn soort. De collectie werd in de jaren 1940-1990 bijeengebracht door Elisabeth Houtzager, voormalig directeur van het Centraal Museum Utrecht. Het uitzonderlijke van deze verzameling ligt in de vaak hoge kwaliteit van de groepen; als kunsthistorica beschikte Houtzager over een geoefend oog. In de tijd dat kerstgroepen nog niet voor de toeristische markt werden gemaakt, kon zij unieke exemplaren verwerven. Houtzager kende vele kunstenaars persoonlijk en kocht direct in hun ateliers, in Europa, Amerika en Azië.

De oudste kerstgroepen dateren uit de 19e eeuw. Topstukken zijn onder meer de Napolitaanse groep. De Provençaalse santons habillés. De houtgesneden groep uit Oberammergau. De groep van de Nederlandse kunstenaar Gerard Héman. Het Miniatuur Bethlehem, afkomstig uit de Kerk van Oosterbeek en de kerstdiorama’s van Sipke van der Schaar.

 Bezoek www.museumparkorientalis.nl

Kersttentoonstelling 'Onder de ster'
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.