Seurat. Meester van het pointillisme

Seurat. Meester van het pointillisme

Seurat. Meester van het pointillisme
23 mei tot 7 september in 2014

Het Kröller-Müller Museum bezit een uniek ensemble van werken van Georges Seurat (Parijs 1859-Parijs 1891), bijeengebracht door Helene Kröller-Müller. Waaronder het extatische Le Chahut, beeld van het Parijse uitgaansleven, dat behoort tot de topstukken van de collectie en is permanent voor het publiek te zien.

In de tentoonstelling worden deze geliefde schilderijen voor het eerst in een bredere context binnen het oeuvre van Seurat getoond met zo’n 40 bruiklenen uit binnen- en buitenland. Waaronder een uitzonderlijke bruikleen van musée d’Orsay in Parijs, Le cirque, 1890-1891.

In de voetsporen van de kunstenaar flaneert de museumbezoeker door de stille straten van de nieuwe voorsteden en tussen de ruisende populieren langs de oevers van de Seine. Ook de druk bezochte theaters en circussen, die in de late negentiende eeuw als paddenstoelen uit de grond schieten, zijn aanwezig.

Zijn werken zijn over de hele wereld verspreid en worden zelden tot nooit uitgeleend. Niet eerder was het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat op zo’n grote schaal in Nederland te bewonderen!

Seurat. Meester van het pointillisme

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.