1

Tentoonstelling Living Spaces in TextielMuseum




Tentoonstelling Living Spaces in TextielMuseum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanaf 8 februari brengt het TextielMuseum de tentoonstelling Living Spaces, over 100 jaar textiel in het Nederlandse interieur. In stappen van tien tot twintig jaar passeren meubels en objecten in conceptuele stijlkamers de revue. De grootste rol daarin is natuurlijk weggelegd voor de omvangrijke textielcollectie van het museum. Studio Makkink & Bey geeft de expositie ruimtelijk vorm en ontwikkelde in opdracht van het museum hun visie op wonen in de toekomst. De tentoonstelling is te zien t/m 11 mei 2014.

De stijlkamers tonen interieurs uit zeven kenmerkende periodes: de Nederlandse Art Nouveau, het modernisme van de jaren dertig, de naoorlogse periode van ‘Goed Wonen’, de alternatieve jaren 1970, het postmodernisme, het recente Dutch Design en tot slot de concept room van de toekomst. De centrale vraag is steeds ´Welke rol speelt textiel in het interieur?´. De inrichting van een ruimte wordt gebaseerd op het ideaalbeeld van een ontwerpstroming of op een specifieke woonpraktijk van een periode, zoals die van de zitkuil in de jaren 1970.

Het woninginterieur van elke periode en sociale klasse spiegelt ook het complexe spel tussen heden en verleden. Ontwerpers en bewoners refereren in hun inrichting aan een eerdere stijlperiode, of zetten zich er juist expliciet tegen af. Daarom koos Studio Makkink & Bey voor elke periode een eigentijds referentieobject dat net buiten de ruimte is geplaatst: een stilzwijgende reflectie op een periode.

Het duo Raw Color tekende voor het grafische ontwerp van de tentoonstelling en de tijdslijn. Deze toont in sneltreinvaart 100 jaar Nederlandse geschiedenis in woord en beeld: politieke, sociale en technologische ontwikkelingen, verbanden tussen gezinsontwikkeling en woonruimte, textielontwerpers en -industrie.

 Bezoek www.textielmuseum.nl

Tentoonstelling Living Spaces in TextielMuseum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.