1

Spraakmakende lezing over Anton Heyboer




Spraakmakende lezing over Anton Heyboer

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Wie had ooit 5 vrouwen en was de interessantste man van Nederland? Op vrijdagavond 23 mei 2014 vindt een lezing plaats over het leven van Anton Heyboer in Museums Vledder, Brink 1 te Vledder. De lezing gaat over het vroege leven van Anton Heyboer. Ook sluit deze lezing aan op de actualiteit van de vervalsingen van zijn kunstwerken. De lezing wordt gepresenteerd door Bert Nijmeijer.

Wie was de man die door Harry Mulisch 'de interessantste man van Nederland' werd genoemd? Heyboer zelf kon over deze vraag met gemak tien uur aan een stuk praten. Vrijdagavond 23 mei wordt geprobeerd antwoord te vinden op deze vraag.

Voor de pauze vertelt Bert Nijmeijer (journalist, medewerker HP/De Tijd en Noorderbreedte). over het leven van Anton Heyboer (1924-2005) die herinnerd wordt als 'die man met zijn vijf vrouwen'. Een beetje een mal figuur, weten de mensen die hem kennen van tv. Dit beeld, overigens door Heyboer zelf gecreëerd, doet de man en de kunstenaar geen recht. In de jaren vijftig en zestig hingen zijn etsen in de grote musea in de wereld. In deze jaren was hij een inspiratiebron voor vrienden en bewonderaars, onder wie beroemdheden als Godfried Bomans en Harry Mulisch. Voordat hij met vrouwen en dieren neerstreek in een zelfgebouwd fort in Den Ilp, een drassig dorpje boven Amsterdam, leidde Heyboer een veelbewogen leven dat onder meer langs Nederlands-Indië, Curaçao, een Duits werkkamp en een psychiatrisch ziekenhuis voerde.

Na de pauze komen de vervalsingen die de laatste tijd in het nieuws zijn aan bod. Voor de rechtbank in Amsterdam stond een 72-jarige man terecht die ervan werd verdacht dat hij een paar duizend vervalste etsen had verkocht aan de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam. Wie is deze man en hoe ging hij te werk? En de belangrijkste vraag, die in de rechtszaak niet aan de orde kwam: is hij misschien ook de vervalser?

Voor deze spraakmakende avond kunt u zich telefonisch aanmelden: Museums Vledder: 0521-383352.

 Bezoek www.museums-vledder.nl

Spraakmakende lezing over Anton Heyboer
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.