Van Gogh & Co. Dwars door de collectie
Van Gogh & Co. Dwars door de collectie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In het Van Goghjaar 2015, met als thema ‘125 jaar inspiratie’, presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. Stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh worden vergeleken met werken van voorgangers, tijdgenoten en navolgers met dezelfde genres. Er zijn meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een zelfde aantal werken van andere kunstenaars als François Bonvin, Jan Toorop, Henri Fantin-Latour, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Cézanne, Adolphe Monticelli en Bart van der Leck.

Een eerbetoon aan Van Gogh
Naast de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie is er in het museum ook een kleinere presentatie te zien met een eerbetoon aan Van Gogh. De presentatie omvat onder andere een door Joseph Mendes da Costa gemaakt beeld van Van Gogh en een gepassioneerde hommage aan de kunstenaar door Vilmos Huszár. Verder wordt een serie posters getoond die in 1990 ontstond ter herinnering aan de sterfdag van Van Gogh, toen precies honderd jaar geleden. Op deze posters prijkt werk van verschillende kunstenaars, zoals Roy Lichtenstein, Giuseppe Penone en Mario Merz, waarin hun bewondering voor Van Gogh tot uiting komt.

Een zomer met Van Gogh (juni—september)
Deze zomer organiseert het museum Een zomer met Van Gogh, als begeleidend programma bij de tentoonstelling. Het programma omvat vele activiteiten, zoals Van Gogh-concerten in samenwerking met het Nationaal Jeugd Orkest, Schilderen met de meesters (digitaal schilderspel met Van Gogh), speciale lezingen Vincent en Helene (de oprichtster van het Kröller-Müller Museum), workshops over tekeningen, schilderijen en fotografie en een samen met het Nationaal Park De Hoge Veluwe uitgezette fietsroute ‘Van Gogh en de Natuur’.

 Bezoek krollermuller.nl