1

Anna Paulowna, kleurrijke koningin


-advertentiepositie-



Anna Paulowna, kleurrijke koningin

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanaf 6 oktober presenteert museum Paleis Het Loo Anna Paulowna, kleurrijke koningin. Een grote tentoonstelling over een van de meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend. In de expositie zijn veel van haar kostbaarheden te zien die nog nooit eerder in het openbaar getoond zijn, waaronder juwelen, serviezen en meubelen.

Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna (1795-1865), zuster van de Russische tsaar, met de latere koning Willem II trouwt en naar Nederland komt. De komst van de Russische grootvorstin naar het kleine Nederland doet veel stof opwaaien; uitgedost in quasi-Russische hofdracht met goudlamé en hermelijn en met een overdaad aan kostbare juwelen, is zij een opmerkelijke verschijning aan het sobere protestantse hof van de Oranjes. Vanuit haar vaderland neemt zij eigen koks, meubilair en zelfs een complete Russisch-orthodoxe kerkuitrusting, inclusief priesters en zangers, mee. Straten, pleinen en zelfs een heel dorp worden naar deze kleurrijke Romanov vernoemd.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie over Anna Paulowna, geschreven door conservator Paul Rem. Vanaf 15 oktober worden er gratis rondleidingen in de tentoonstelling aangeboden.

 Bezoek www.paleishetloo.nl

Anna Paulowna, kleurrijke koningin
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.