Øystein Johansen - SOMEONE OR OTHER




Øystein Johansen - SOMEONE OR OTHER

» Let op: deze activiteit is voorbij «

All the world’s a stage, And all the men and women merely Players; They have their Exits and their Entrances, And one man in his time plays many parts. (Shakespeare, c. 1598-1600/1997:414)

Het project Someone or Other is geïnspireerd op verhalen uit het verleden, maar handelt over dilemma’s die in zich in het hart van onze hedendaagse maatschappij situeren: hoe moeten we privacy definiëren in onze hedendaagse controlemaatschappij? Hoe moeten we omgaan met de steeds dunner wordende lijn tussen privé en publiek? En, hoeveel vrijheid zijn we bereid te verliezen in de naam van de veiligheid?

Het startpunt voor de voorstelling is een onderzoek naar het voormalige Ministerie voor Staatsveiligheid van de Deutsche Demokratische Republik (DDR), kortweg de Stasi, een van de meest ingrijpende surveillancenetwerken van de moderne tijd. Steeds zocht dit netwerk naar manieren om te infiltreren in persoonlijke levens en persoonlijke informatie te vergaren. Hoewel we dit soort surveillance associëren met het communisme van de DDR, zien we in ons hedendaagse samenleving echter nieuwe systemen van surveillance die een onderdeel zijn gaan uitmaken van ons sociaal, politiek en economisch leven. De beelden die we op de Stasi projecteren zijn bijgevolg net zo goed geldig in staten die zich democratisch en anti-totalitair voordoen.

De voorstelling bestaat uit twee delen/locaties: in een trouw- en een rechtszaal. In het eerste deel wordt het publiek uitgenodigd om het huwelijk mee te vieren. In het tweede deel slaat de stemming echter volledig om als een van de feestvierders plots wordt beschuldigd van en berecht wordt voor verraad. In de creatie van de voorstelling zal gebruik worden gemaakt van archiefmateriaal dat is teruggevonden in de archieven van de Stasi.

 Bezoek www.generaleoost.nl

Øystein Johansen - SOMEONE OR OTHER
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.