Driekoningenoptocht Den Bosch

Driekoningenoptocht Den Bosch

Drie Koningen vormt het sluitstuk op de feesten in de maand December (na Sinterklaas en Kerst), maar markeert feitelijk het begin van een nieuw jaar.
Het was een mooie traditie dat kinderen met een oud gordijn om de schouders en een kroon op het hoofd op 6 januari de straat op gingen om liedjes te zingen bij iedereen die voor het raam een kaars liet branden.
Zowel de kaarsen als de verkleed zingende kinderen dreigen te verdwijnen…
Maar in ’s-Hertogenbosch niet!

De intocht
Vanaf 15.00 uur komen de eerste bezoekers van de intocht naar de Bossche Markt waar schapen met herders, paarden met ruiters en heel veel andere mensen in traditionele klederdracht te zien zijn. Ondertussen bereiden de “acteurs” zich voor in Hotel Central. Vlak voor zonsondergang, rond 16.45 uur, komen de 3 Koningen en de Moor naar buiten, groeten het publiek en stijgen op hun kamelen. Een lange stoet zet zich in beweging naar het Stadhuis, waar de Moor aan de Burgemeester de weg naar de kribbe in de Boschstad vraagt. De Burgemeester biedt aan de stoet voor te gaan en de Koningen naar de Sint-Jan te begeleiden.

De viering
In de Sint-Jan worden de Koningen en hun gevolg ontvangen door de ceremoniemeester. De ceremoniemeester zorgt dat de kinderen een plaats krijgen in de nabijheid van de Koningen en betrekt hen bij de ‘voorstelling’. De Koningen vertellen het verhaal van de ster aan de hemel en hoe deze hen naar het Bossche Bethelehem bracht. Met muziek en zang, en het beroemde “Piep zei de muis in het voorhuis” wordt de viering afgesloten. De Koningen bezoeken de kribbe van de landelijk bekende Kerststal en nemen de kinderen daarbij mee. De viering wordt daarmee afgesloten. Buiten - op het Winterparadijs op de Parade - wacht de kinderen warme chocolademelk!

Driekoningenoptocht Den Bosch

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.