Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix

Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix

Vanaf 23 maart 2017 is in museum Paleis Het Loo de tentoonstelling 'Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix' te zien. Het koningschap van Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht. Tijdens haar 33 jaar lange regeerperiode, van 1980 tot 2013, draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar 'representatieve werkkleding'.

In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. Het hoofddeksel staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding bepaald, ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met koningin en hoedenmaker. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel.

De tentoonstelling 'Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix' is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen, beheerd door het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.

Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.