Muziektheater over 100 jaar De Stijl

Muziektheater over 100 jaar De Stijl

Muziektheatergezelschap de Veenfabriek en muzikaal kunstenaarscollectief o k a p i werken heel 2017 samen aan een drieluik over kunstbeweging De Stijl.

Geheel in de stijl van het gedachtegoed van de kunstenaars Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Theo van Doesburg werken de Veenfabriek en o k a p i in wisselende bezetting aan drie theatrale reflecties op het werk van deze kunstenaars. Het onderzoek beweegt zich daarbij van de akoestische en fysieke ruimte, via de elektrisch versterkte ruimte, naar een monumentale architectonische ruimte. Voortdurend stellen we onszelf de vraag ‘Hoe kun je de grenzen tussen kunst en (dagelijks) leven opheffen en de kunst middenin de maatschappij plaatsen?’, dezelfde vraag die centraal stond in het denken van De Stijl. Daarom bent u van harte welkom, niet alleen bij de presentaties, maar ook bij de Veenproeven én alle openbare repetities om mee te denken en te delen in het maakproces.

Piet Mondriaan – De bar: hedendaagse revue en machinale disco
We gaan uit van dromen en ideeën van Mondriaan die bij zijn leven nooit gerealiseerd zijn. Twee daarvan staan voor ons centraal: De neoplastische muziek en Mondriaan’s visie op de bar oftewel het promenoir. Deze twee visies hadden alles met elkaar te maken: Het promenoir zou een plaats worden waar mensen in een moderne totaalbeleving konden dansen op de hoekige, mechanisch voortgebrachte neoplastische muziek.
Wij nodigen ons publiek uit in onze hedendaagse versie van Mondriaans bar waar scènes gespeeld worden naar teksten van Mondriaan en veel muziek te horen zal zijn: strakke, hoekige jazz, hedendaagse elektronische muziek, machinale muziek en dansmuziek. Onze bar is een hedendaagse revue en een machinale disco. Een plek waar in Mondriaan’s woorden “De kinderlijke beleving, zoals die alleen in de bar kan zijn” heerst. Welkom in de bar! Laat uw oordelen achter bij de deur en kijk, luister, neem wat te drinken en dans als u wilt.

Muziektheater over 100 jaar De Stijl

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.