1

Nachtwandeling met vallende sterren




Nachtwandeling met vallende sterren

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Nachtwandeling met vallende sterren

zaterdag 12 aug 2017 - 22:30 uur

Meteorenzwerm

Elk jaar rond deze dag passeert de meteorenzwerm de Perseïden de aarde. Dit jaar valt het hoogtepunt van deze sterrenregen zondagnacht om 2 uur.Op deze avond gaan we proberen om op de Sint-Pietersberg de vallende sterren van de Perseïden te zien. Maar natuurlijk proberen we ook de stilte van de nacht, de duisternis en vooral het leven van nachtdieren te ervaren. We vertrekken om 22.30 uur vanaf het infocentrum bij Fort Sint Pieter. Als we geluk hebben met het weer zouden er tijdens onze tientallen vallende sterren te zien moeten zijn. En je weet: dan mag je een wens doen. Er zal een sterren deskundige een telescoop opstellen bovenop het fort en  uitleg geven over de sterren en planeten.

Dieren in de nacht

Ook dieren reageren op de nachtelijke hemel. Denk bijvoorbeeld aan ’s nachts vliegende trekvogels. Veel dieren worden ’s nachts pas actief. Echte nachtdieren zoals uilen en vleermuizen, maar ook dieren die geleerd hebben om bang te zijn van mensen (met hun honden), zoals dassen, vossen en reeën. Normaal is de Pietersberg vanaf zonsondergang gesloten voor publiek. Tijdens onze wandeling is de rust op de berg weer gekeerd. We kunnen dan misschien wel dassen en vossen tegenkomen. Als we stil genoeg zijn kunnen we uilen zoals de oehoes horen roepen en misschien zien we reeën in de ENCIgroeve.

Lopen in het donker

Je merkt in het donker dat je scherper gaat horen en als we geen zaklantarens gebruiken, zullen je ogen wennen aan het donker. Helemaal donker zal het deze nacht overigens niet worden. Er staat een halve maan. En de lichtvervuiling uit de omgeving maakt dat het zelfs op maanloze nachten nooit meer echt donker wordt. Neem dus vooral een goede verrekijker mee.

Op diverse plekken kunnen we genieten van het nachtelijke uitzicht over het Maas -en Jekerdal en natuurlijk de Oehoevallei en ENCIgroeve.

Sint-Pietersberg

Infocentrum Fort Sint Pieter

Luikerweg 80
6212 NH  Maastricht

Prijzen

Lid €7,00Niet lid €10,00Kind t/m 12 lid €5,00Kind t/m 12 niet lid €8,00Kind van OERRR €5,00Nog 5 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl