1

Knoop-Ensemble op De Slotplaats




Knoop-Ensemble op De Slotplaats

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Knoop-Ensemble op De Slotplaats

zaterdag 07 okt 2017 - 17:45 uur

Maak kennis met De Slotplaats! Wandel met de gids over het buitenplaats en luister daarna naar het Knoop-Ensemble. Zij zullen een speciaal voor de gelegenheid samengesteld programma spelen. Eén ding is zeker, Bach ontbreekt op deze avond niet!

Het karakteristieke theehuis van De Slotplaats is een van de 35 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.

Knoop in de hoofdrol

Deze intieme buitenplaats is onlosmakelijk verbonden met Johann Hermann Knoop, een bevlogen hovenier waarvan we vandaag de dag nog de vruchten van plukken. Hij werd in 1750 aangetrokken als huisonderwijzer voor de zonen van de familie Burmania die op De Slotplaats woonde. Knoop was een alleskunner, een levende encyclopedie met een speciale voorliefde voor tuinen en alles wat daarin groeide. Het tuinontwerp uit die tijd is grotendeels verdwenen, maar een aantal kenmerken is nog zichtbaar: het Sterrenbos dat Knoop vermoedelijk heeft ontworpen, de oefenschans en de priemende zonnewijzer in de verdiepte voortuin.

De boswachter neemt je voorafgaand aan het concert mee voor een mooie wandeling langs de hoogtepunten van de buitenplaats. 

Een familieconcert

Moeder dochter schoonzoon man vrouw schoonmoeder.. met z’n drieën vertellen Laurens Knoop (contrabas) en Heleen Knoop (viool) en Lisette de Vos (piano), door middel van muziek het verhaal over hoe 3 levens vervlochten zijn geraakt.  Lisette en Heleen laten met een muzikale herinnering horen hoe vroeger in het ouderlijk huis gezamenlijk werd gemusiceerd. Verderop in het programma hoort u hoe het er tegenwoordig aan toe gaat.  Laurens en Heleen laten samen horen hoe het is om als getrouwd stel muziek te maken. Laurens en Lisette laten horen dat het soms best handig is om een schoonmoeder te hebben. Tot slot een stuk dat Laurens en Heleen samen hebben gespeeld toen ze elkaar net leerden kennen. Nu met Lisette erbij op piano, het toepasselijke “Song my mother taught me”.

Een en al Knoop dus op deze culturele avond! En nog een bijzonderheid: ze spelen op instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Laurens een contrabas-strijkstok, gebouwd door Jan Strumphler (Vleuten, 2003), en Heleen een viool, gebouwd door Johannes Jacobs (Middelburg, 1999).

Laurens studeerde in Zwolle contrabas en basgitaar, zowel in de lichte als klassieke muziek. Hij is werkzaam bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Tentoon Ensemble. Heleen studeerde viool in Amsterdam en Rotterdam en is werkzaam als freelance violist in het hele land. 

Programma

17.45 - 19.45 uur: Excursie
Excursie over de buitenplaats.

20.00 - 21.00 uur: Concert in het theehuis
Het Knoop-Ensemble speelt een nieuw programma, dat speciaal voor het NMF Kamermuziekfestival samengesteld werd. Laurens, Heleen en Lisette hebben speciale arrangementen gezocht en gemaakt voor de speciale bezetting van viool, contrabas en piano. 

  • J.S. Bach - 2-stemmige inventies
  • R. Pracht - Ungarisch voor viool en piano 
  • B. Evans - We will meet again voor contrabas 
  • H. Eccles - Sonate voor contrabas en piano 
  • A. Dvorak -  Romance voor viool en piano 
  • A. Dvorak - Song my mother taught me voor viool, contrabas en piano 

Praktische informatie

  • De excursie start bij het koetshuis naast de parkeerplaats.
  • Indien regen ons bespaard blijft, toegankelijk voor mindervaliden.
  • Wel stevige schoenen aan en neem eventueel een regenjas/paraplu mee.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland.
Bekijk hier alle locaties en data >

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op het concert. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.

Landgoed De Slotplaats

Landgoed De Slotplaats, koetshuis

Foarwurkerwei 3
9243 JZ  Bakkeveen

Prijzen

Lid €17,50Niet lid €20,00Nog 14 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl