1

Viool & cello op hoeve Zonneberg




Viool & cello op hoeve Zonneberg

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Viool & cello op hoeve Zonneberg

zondag 08 okt 2017 - 14:00 uur

Voor een cultureel uitje ben je bij hoeve Zonneberg aan het juiste adres. Met de gids kijk je rond in de herenhoeve, zowel bovengronds als ondergronds. Daarna spelen violiste Haejin Park en celliste Charlotte Gulikers een zonnige Passacaglia.

Hoeve Zonneberg is een van de 35 locaties van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten.

Mergelgrotten

Prachtige herenhoeve op de flank van de Sint-Pietersberg die zijn bestaan dankt aan een ruzie. Emanuel Duchateau pacht aanvankelijk de nabijgelegen hoeve Lichtenberg. Na trammelant met de eigenaar besluit hij op eigen grond nieuwbouw te plegen. En zo ontstaat in 1873 de hoeve Zonneberg, vrijwel volledig gebouwd van mergel. Boven de hoofdingang prijkt nog altijd het familiewapen van de oprichter. De benodigde mergelblokken haalde Duchateau uit zijn eigen groeve onder de boerderij.

Je bezoek eindigt met een rondleiding door de herenhoeve van mergelblokken, zowel bovengronds als ondergronds. Met dank aan de gastvrijheid van familie Martens en Maastricht Undergound.

Een zonnige Passacaglia

Deze mooie en intieme hoeve is vandaag het decor voor violiste Haejin Park en celliste Charlotte Gulikers. De musici hebben al vele prijzen gewonnen op nationale concoursen, zoals onder meer het Prinses Christina Concours en het Britten Vioolconcours. De instrumenten waar de musici op spelen zijn beiden gebouwd in de late 19e eeuw, net als de prachtige hoeve waar ze zullen optreden. De viool uit de 19e eeuw is een anonieme (vermoedelijk) Italiaanse viool; de cello is omstreeks 1850 gebouwd door Gerard Magin (Mirecourt). Beide instrumenten zijn in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Programma

Concert
Haejin Park (viool) en Charlotte Gulikers (cello) spelen:

  • G.F. Händel/J.A. Halverson - Passacaglia in g
  • R. Glière - Duo voor viool en cello
  • Z. Kodály - Duo voor viool en cello

Rondleiding
Na het concert een rondleiding door de hoeve en grotten Zonneberg.

Praktische informatie

  • Te voet of met de fiets bereikbaar.
  • Eventueel auto parkeren op Lage Kanaaldijk, ter hoogte van Slavante. Vanaf daar wandelen naar hoeve Zonneberg: Zonnebergweg 10.
  • We beginnen met koffie/thee, kwartier van te voren zijn we er klaar voor.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds brengen samen cultureel erfgoed tot leven van 6 t/m 8 oktober 2017. Maak een keuze uit een divers aanbod van kamermuziek, uitgevoerd door topmusici met kwalitatief hoogwaardige instrumenten gecombineerd met een bezoek aan een van de ruim 35 veelal cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland. Bekijk hier alle locaties en data >

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op het concert. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.

 

Sint-Pietersberg

Sint-Pietersberg, Hoeve Zonneberg

Zonnebergweg 10
6212 NE  Maastricht

Prijzen

Lid €17,50Niet lid €20,00Volgeboekt

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl