zaterdag 17 feb 2018 - 10:00 uur


Ken je het gebied Venloon van naam, maar wil je meer weten over het verleden van deze oude bewoningskern ten noorden van Loon op Zand? Ga dan mee op pad met een gids van het Nationale Park die je van alles vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de naamgeving van 'Heerlijkheid Venloon'. 


Een rijk verleden


Uit archeologische opgravingen is gebleken dat een gedeelte van Venloon zo’n 1.000 jaar voor de jaartelling al bewoond werd. Maar er waren nog meer bewonerskernen zoals Westloon en de Efteling. Hoewel die bewonerskernen al lange tijd verdwenen zijn, kent het gebied nog vele zichtbare relicten. Midden in het bos ligt ‘de visvijver’, maar wat was zijn oorspronkelijke functie? En natuurlijk gaan we even op bezoek bij ‘Hofmannekes’. In vroegere tijden een druk verkeersknooppunt. Hoe komt het Land van Kleef aan zijn naam en waarvoor diende de Takkenberg? Tijdens deze excursie komen we heel wat interessante, historische plaatsen tegen.


Natuurwaarden


Ook vertelt de gids over dieren, bomen, planten en struiken die vandaag de dag een grote natuurwaarde hebben voor dit voormalig veengebied. Zo vind je er bijvoorbeeld de zomereik en de zilverberk, maar ook de levendbarende hagedis en verschillende dassenfamilies. Natuurlijk genieten we van het wandelen door het bos en over de hei.


Praktische informatie  • Vooraf aanmelden via onderstaand menu is noodzakelijk. Op die manier ben je verzekerd van de aanwezigheid van voldoende gidsen. 

  • Zorg dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent, zodat de groep op tijd kan vertrekken. 

  • Honden zijn helaas niet toegestaan tijdens deze wandeling. 

  • Deze activiteit wordt verzorgd door IVN Brabant, te bereiken via 088 500 3110 of brabant [at] ivn [dot] nl.

  • De foto betreft een luchtfoto van de Kerkenakker met daarop een reconstructie van de oude Willibrorduskerk. Bron: Still uit animatie door Veldkamp Produkties BV.


Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen


Loon op Zand, Natuurpoort Herberg Manege van Loon


Kloosterstraat 115-119

5175 PB  Loon op Zand


Prijzen


Lid €5,00Niet lid €5,00Kind van OERRR €4,00Kind t/m 12 lid €4,00Kind t/m 12 niet lid €4,00Nog 50 plaatsen beschikbaarDirect aanmelden & boeken

Venloon: Jaar van het Cultureel Erfgoed

Foto gedeeld door / afkomstig van Natuurmonumenten.