Wandelen en varen door de Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoopse Plassen

Geniet bij de Nieuwkoopse Plassen van de serene natuur en ontdek alle geheimen van het laagveenmoeras. Ontmoet schuwe moerasvogels, ga op zoek naar de otter en neem een kijkje bij het grote insectenhotel. Hoe wil jij het uitgestrekte natuurgebied verkennen? Vanuit een bootje, wandelend of op de fiets? Bij het bezoekerscentrum aan de Nieuwkoopse Plassen begint het dagje ontspannen dagje uit.

Vaar geruisloos door het water

Verken de open plassen, slootjes en rietlanden per boot. De schippers van de excursieboot Blauwjantje heten je van harte welkom! Ze kunnen je alles vertellen over de historie van het gebied. Wil je liever zelf door het natuurgebied peddelen? Dat kan met de Otterkanoroute. Vaar geruisloos door het water en kom alles te weten over de otter. Wist je dat de otter één van de grootste landroofdieren van Nederland is? Ontdek met de andere kanoroutes welke kleine diertjes er tussen het riet leven en maak kennis met bijzondere vogels zoals de purperreiger en de lepelaar.

Fiets- en wandelroutes

Stap op de fiets en toer ontspannen door de polders. Geniet van het prachtige uitzicht en adem de heerlijke frisse lucht in. Wandel je liever? Kies dan voor één van de wandelroutes door het uitgestrekte natuurgebied. Rust tijdens de wandeling even uit op de Groene Hartbank en luister naar het wuivende riet en de fluitende vogels. Een oase van rust midden in het Groene Hart.

Ontdekken met de kids

Ga met de kids op onderzoek uit en ontdek het spannende onderwaterleven van de plassen. Tussen het riet en de waterplanten leven waterinsecten, zoetwatermosselen en snoeken. Bewonder de planten en dieren van de Nieuwkoopse Plassen in vijf aquaria in het bezoekerscentrum.

Nieuwkoopse Plassen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.