Tentoonstelling De Namen

Tentoonstelling De Namen

Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg schreef de namen van alle uit Nederland weggevoerde Joden, Sinti en Roma op 29 vellen in het monumentale werk De Namen. De installatie is vanaf 27 januari 2017 te zien in het museum van Kamp Westerbork.

Eens in de vijf jaar worden op het terrein van Kamp Westerbork de namen voorgelezen van alle 102.000 uit Nederland gedeporteerde slachtoffers van de Holocaust. In 2005 werden de namen voor het eerst gelezen. “Ik hoorde van het project De 102.000 Namen Lezen van Westerbork en dacht: hoeveel is dat eigenlijk? Hoe kun je dat zien? Hoe kun je dat voelen? Hoe kun je dat merken?” legt de Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg uit, die jaren in Berlijn gewoond heeft.

Bart Domburg begon een jaar geleden met het opschrijven van alle 102.000 namen. Vijf tot zeven dagen per week werkte hij aan 29 vellen van 1.50 bij 2.80 meter. De fineliners die hij hiervoor gebruikte schreef hij helemaal leeg.
Dit zijn dus 102.000 mensen
Van een afstand ziet de kijker grote grijzige vellen met verschillende tonen. “Als je dichterbij komt, zie je dat het allemaal namen zijn, dat het dus personen zijn. Het was voor mij belangrijk om het op dat soort vellen papier te doen, omdat het ook iets kwetsbaars heeft. En die positie van die mensen destijds was ook uiterst kwetsbaar. Ik hoop dat het op deze manier tot mensen doordringt: dit zijn dus 102.000 mensen.”

Een dag vóór Holocaust Memorial Day, op 26 januari 2018, wordt de monumentale kunstinstallatie De Namen van Bart Domburg gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het werk zal eerst tijdelijk te zien zijn in het museum in Hooghalen, waarna de vellen naar verschillende andere plekken in Nederland reizen.

Tentoonstelling De Namen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.