1

Historisch spektakel in Scheveningen




Historisch spektakel in Scheveningen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanaf 11.00 uur spelen zich op het strand bij de Keizerstraat bruisende historische taferelen af met de fraaie replica van Simon Stevins Zeilwagen als middelpunt. Deze wordt rond 13.00 uur feestelijk in gebruik genomen terwijl diverse koren het Zeilwagenlied laten horen. Het historische decor bestaat uit badkoetsen, tonnen en badtentjes, terwijl de figuranten over het strand lopen als badmeester en badgasten. Kinderen bouwen zandkastelen, de gegoede Haagse burgerij flaneert in prachtige kledij uit 1900 en ambachtslieden zoals haringventers en schelpenvissers zijn druk aan het werk. De bezoekers wanen zich even terug in de tijd in dit levendige schouwspel en kunnen bovendien tot ongeveer 21.00 uur genieten van diverse optredens en natuurlijk de gezelligheid op de terrassen.

Zeilwagen Simon Stevin
In 1602 maakte prins Maurits een opzienbarende proefrit met een Zeilwagen. Het voertuig was voor hem ontworpen door Simon Stevin, een uit Vlaanderen afkomstige wiskundige en uitvinder. In de recordtijd van twee uur reed de wagen met prins Maurits en 27 voorname gasten over het strand van Scheveningen naar Petten. Het voertuig haalde een ongelofelijke snelheid van zo’n 40 km per uur. De zeilwagen is nog twee eeuwen gebruikt voor het vermaak van gasten, maar aan het begin van de 19e eeuw was de staat dermate slecht geworden dat de wagen en het prototype werden verkocht. De originele Zeilwagen bestaat inmiddels niet meer.

In het kader van de viering van tweehonderd jaar badplaats Scheveningen is het plan ontstaan om de historische zeilwagen na te bouwen. Het project is een initiatief van Jachtclub Scheveningen, Stichting Behoud Schevenings Erfgoed en Muzee Scheveningen. De replica – drieduizend kilo zwaar, zeven meter lang, 3,25 meter breed, masthoogte: zeven meter – is in een jaar tijd gebouwd door zeven leerlingen van ROC Mondriaan met hulp van deskundige vrijwilligers. Het project is een voorbeeld van samenwerking tussen Scheveningse bedrijven en vrijwilligers. De gereconstrueerde zeilwagen wordt in 2018 breed ingezet bij het themajaar Feest aan Zee. Daarna krijgt deze een plek in de collectie van Muzee Scheveningen.

Simon Stevin
Simon Stevin of Stevijn (Brugge, 1548 – Den Haag of Leiden, 1620) was een natuurkundige, wiskundige en ingenieur afkomstig uit Vlaanderen. Hij vond het decimale stelsel voor breuken uit en gaf de vestingbouw een wiskundige grondslag. Hij leverde als pionier vele bijdragen aan theorie en praktijk in wiskunde en natuurkunde en toegepaste wetenschappen als waterbouwkunde en landmeetkunde. In 1593 werd hij privédocent van Prins Maurits van Oranje.

Feest aan Zee
Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. Zo ontstond de eerste badplaats van Nederland. De hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen Een tip van de sluier. De Volvo Ocean Race komt naar Den Haag en tijdens de World Championship Sand Sculpting verrijzen er 11 grote zandkunstwerken op het Lange Voorhout. Bekijk het programma vol festiviteiten op feestaanzee.nl. #feestaanzee

 Bezoek denhaag.com

Historisch spektakel in Scheveningen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.