Open dag oude schepen - Zuiderzee Havendagen




Open dag oude schepen - Zuiderzee Havendagen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tijdens de Zuiderzee Havendagen zijn ongeveer 100 oude en nieuwe werk- en plezierschepen in de haven vrij toegankelijk te bezoeken voor publiek:
Zoals de RWS 1. Aanvankelijk een zeilschip, maar tegenwoordig een ‘motorzeilklipper’. In 1912 werd de RWS 1 in opdracht van ingenieur Cornelis Lely gebouwd als Directievaartuig voor Rijkswaterstaat. Hoewel het schip al meer dan 100 jaar oud is, wordt het door Rijkswaterstaat nog steeds gebruikt voor officiële bezoeken en momenten. Ook is de RWS 1 altijd vertegenwoordigd op belangrijke maritieme evenementen in Nederland.

Ook Nederlands' oudste nog varende en werkende stoombaggermolen De Friesland is vrij toegankelijk bezoekbaar voor publiek. De eerste kiel van De Friesland werd gelegd in 1935. In 1966 werd het schip omgebouwd van kolenstook naar oliestook: de kolen roosters werden vervangen door een volautomatische oliebrander. De werkzaamheden van De Friesland bestonden vooral uit het uitdiepen van kanalen. Sinds 1988 is de Friesland ondergebracht in de Stichting “Stoombaggermolen Boskalis Westminster”. Deze stichting heeft tot doelstelling de molen zo goed mogelijk in de originele staat te behouden.

Een modern werkschip dat afmeert in Bataviahaven is de snijkopzuiger Edax. Dit 89 meter lange werkschip van Boskalis heeft al veel bijzondere projecten mogen verzorgen, waaronder Suez en de Tweede Maasvlakte. Hij beschikt over een snijkop die klei los snijdt van de bodem. Momenteel wordt de Edax ingezet om de laatste lagen van de vier moeraseilanden die naast het hoofdeiland van Marker Wadden liggen op te spuiten. Deze laatste lagen bestaan uit circa 4 miljoen kuub klei en slib van de bodem van het Markermeer.

Andere schepen die acte de presence zullen geven zijn bijvoorbeeld het Statenjacht De Utrecht en een aantal motorreddingboten, waaronder varend monument de Prins Hendrik en de Zeemanspot, die bijvoorbeeld in 1987 geholpen heeft bij de ramp met de Herald of Free Enterprise.

Alle schepen die op 15 en 16 juni deelnemen aan de Zuiderzee Havendagen - 100 jaar Zuiderzeewet zijn -met uitzondering van de Edax- opengesteld voor publiek.

 Bezoek www.100jaarzuiderzeewet.com

Open dag oude schepen - Zuiderzee Havendagen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.