Shelter. A contemporary intervention


-advertentiepositie-



Shelter. A contemporary intervention

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar. Voor de gelegenheid komen er spraakmakende hedendaagse werken logeren tussen de oude meesters van het museum. Werk van onder andere Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Sarah van Sonsbeeck en Danh Vo bevindt zich onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en de vele middeleeuwse kunstschatten van het museum. Bart Rutten, artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen. Shelter. A contemporary intervention is te zien van 1 juli t/m 9 september 2018.



Hedendaagse kunst

Bart Rutten heeft zich voor Shelter laten inspireren door de rust, de ruimte en het voormalige gebruik van het eeuwenoude gebouw. Zijn selectie van hedendaagse topstukken uit het Centraal Museum en bruiklenen uit andere collecties en privéverzamelingen zorgt voor spannende combinaties. Ook benaderde hij kunstenaars voor nieuw werk.



Monumentaal kloostercomplex

Het gebouw van Museum Catharijneconvent is een van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster. In de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Sinds 1979 is Museum Catharijneconvent in het klooster gevestigd.



Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen en zalen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.



Activiteitenprogramma

Er is een uitgebreid activiteitenprogramma bij de tentoonstelling met wekelijks de zondagmiddagconcerten Catharijn Classique in de kloostertuin, dagelijks interactieve instaprondleidingen door Shelter, lezingen over het klooster, kunst en geschiedenis en wandelingen in het middeleeuwse hart van Utrecht. Op 8 en 9 september 2018 wordt de 550ste verjaardag van het gebouw gevierd met een feestelijk kloosterweekend vol verhalen, muziek en kloosterbier. Kijk voor het overzicht van activiteiten op www.catharijneconvent.nl



Kunstenaars

Werk van de volgende kunstenaars is tussen de vaste collectie en in de kloostergangen van Museum Catharijneconvent geplaatst: Ad Dekkers, Carl Andre, Daan van Golden, Damien Hirst, Danh Vo, Douglas Gordon, Duane Hanson, Frank Ammerlaan, James Lee Byars, Jan Taminiau, Janis Rafa, Kerry James Marshall, Marlene Dumas, Nola Hatterman, Pauline Curnier Jardin, Peter Vos, Pieter d’Hont, Robert Longo, Roy Villevoye & Jan Dietvorst en Sarah van Sonsbeeck.

 Bezoek www.catharijneconvent.nl

Shelter. A contemporary intervention
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.