Brandende vuurkorven en overal fonkelende lichtjes… Slot Loevestein is deze winter extra sfeervol! Een kerstbrunch, middeleeuws entertainment, kaarsverlichte rondleidingen, leuke workshops, de tinnegieter én middeleeuwse kerstmuziek. Van 22 december t/m 6 januari vieren we Kerstvakantie op Slot Loevestein en is er van alles te doen. Jij komt toch ook?

LET OP: Op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn het kasteel en de vesting gesloten.

Programma Kerstvakantie
Dit schema laat de extra Kerstactiviteiten zien, naast onze gewone programma. In de vakantie zijn er elke dag gidsen in het kasteel die elk half uur een verhaal vertellen over Hugo de Groot, de ontstaansgeschiedenis en het vakantieverhaal.

Zaterdag 22 december Middeleeuws entertainment door House of Wax
Zondag 23 december Middeleeuws entertainment door House of Wax
Maandag 24 december Muziek met Ernst Stolz
Dinsdag 25 december Gesloten
Woensdag 26 december Kerstbrunch
Winter struintocht
Donderdag 27 december Kaarsverlicht rondgang
Tinnegieter
Vrijdag 28 december Workshop voor kinderen
Tinnegieter
Winter struintocht
Zaterdag 29 december Tinnegieter
Zondag 30 december Tinnegieter
Maandag 31 december Spannende verhalen
Dinsdag 1 januari Gesloten
Woensdag 2 januari Tinnegieter
Donderdag 3 januari Kaarsverlicht rondgang
Tinnegieter
Vrijdag 4 januari Workshop voor kinderen
Tinnegieter
Struintocht
Zaterdag 5 januari Spannende verhalen
Zondag 6 januari Spannende verhalen

We vullen het kasteel met verhalen van gidsen
Slot Loevestein is 657 jaar oud en wie zo oud is heeft veel verhalen te vertellen. In de het kasteel en de vesting zijn veel juweeltjes opgetekend. In de schoolvakanties openen we de kist vol verhalen voor zo’n mooi geschiedenisverhaal. Beleef geschiedenis in het echt op Slot Loevestein en kom te weten door te doen hoe ridders, gevangen en soldaten vroeger leefden.

Kerstbrunch
Na een korte en zeer mooie wandeling met uitzicht op het kasteel is het een prachtig gezicht als je de sfeerverlichte vesting binnenloopt. Kerstbomen, lichtjes langs de gevels, je bent meteen in de juiste Kerstsfeer. Of je nu even wilt ontsnappen aan de drukte, geen zin hebt om te koken of boodschappen te doen, aanschuiven bij de Loevestein Kerstbrunch is altijd een goed idee. Een gezellige en ontspannen samenzijn op een sfeervolle locatie.
Reserveer nu een plekje bij Slot Loevestein en geniet met je geliefde vrienden of familie van een Kerstbrunch in historische sfeer. De Kerstbrunch vind plaats in een informele setting in het sfeervolle Arsenaal. Meer informatie en reserveren via https://www.slotloevestein.nl/activiteiten/kerstbrunch-2018/.

Kaarsverlichte rondgang
Op donderdag 27 december en donderdag 3 januari is er op Slot Loevestein een kaarsverlichte rondleiding met winterse gerechten.
Bij aankomst kun je genieten van de warmte van vuurkorven op de Voorburcht, tevens kun je met je speciale toegangssleutel alle buitenactiviteiten uit proberen van het 1001 bommen en granaten programma. Als de buikjes beginnen te rommelen gaan we het kasteel binnen. In de Zael staan lange aanschuiftafels met winterse kost. Daarna is er een rondleiding door het kasteel onder leiding van een professionele gids, wat alleen voor deze avond speciaal verlicht is met kaarsen. Als afsluiter is er nog een verhaal bij de haard.
De kaarsverlichte rondgang is te boeken via de website van Slot Loevestein https://www.slotloevestein.nl/activiteiten/22-dec-6-jan-kerstvakantie/.

Kerstmuziek
Op maandag 24 december is de muziekgroep van Ernst Stolz van 12:00 – 16:00 uur aanwezig om het kasteel te vullen met Kerstliederen. Met mooi weer zie je ze ook in de vesting. Zing je mee?

Middeleeuws entertainment van House of Wax
De prachtige dames en heren, jonkvrouwen en ridders van House of Wax entertainment en de dappere krijgers van hun vechtschool F.I.G.H.T. zullen je meevoeren naar vroegere tijden zodat je kunt beleven hoe er werd geleefd en gevochten op Slot Loevestein. Bezoek de ridders op hun kampement en schuif aan bij het kampvuur. Aanschouw hun dappere vechtkunsten en als je dapper genoeg bent krijg je misschien ook wel tips om een echte ridder te worden van deze moedige krijgers.
Treed binnen in het kasteel en ontmoet de adel van die tijd in de grote zael waar zij aan een prachtig rijk gevuld banket zitten, zij zullen je graag te woord staan over alle pracht en praal en wil je weten hoe zo’n mooie jurk gemaakt werd dan leggen ze je dat graag uit. Maar geen banket is compleet zonder vermaak van dans en muziek. Een oog en oorstrelende ervaring. Wil je weten hoe zo’n banket gemaakt werd, neem dan een kijkje in de keuken waar al deze geheimen prijsgegeven worden. En voor de echte ridders onder ons die toch wat meer willen weten over de wapens en harnassen is er in de ridderkamer een heuse wapenschouw waar je kan voelen hoe zwaar een zwaard nu echt is of hoe het is om een helm te dragen.
Deze groep is op zaterdag 22 en zondag 23 december te vinden in de vesting en in het kasteel. Voor het kasteel gelden de reguliere toegangsprijzen.

Tinnegieter
Tinnegieter Max Goesten heeft een tentoonstelling van honderden tinnen figuren, waaronder vele ridders en soldaten. Bovendien kun je ook zelf je eigen figuurtje maken. Er zijn gietvormen van ridders, cowboys, soldaatjes en allerlei dieren. Omdat Max werkt met hergebruikt tin kan de prijs per figuurtje laag blijven (1,50 – 5,00 euro, afhankelijk van het volume). Vind je het leuker om ze te schilderen? Dat kan ook! Kom kijken, maken, schilderen of zomaar genieten van het speelfiguurtje van honderd jaar geleden.
Je vindt Max in de Riddercamer van het kasteel. Voor het kasteel gelden de reguliere toegangsprijzen.

Winterstruintocht
Ontdek de natuur langs de rivier en maak samen met de gids van Staatsbosbeheer een struintocht door de ruige uiterwaarden van het Munnikenland. Onderweg vertelt hij je over de planten en dieren die hier leven en wie weet sta je oog in oog met een van de bewoners van het gebied: een rode geus of een konikpaard… Een leuke tocht voor het hele gezin.
Zowel op 26 als 28 december start de tocht om 11.00 uur bij de ingang van Slot Loevestein. Aanmelden vooraf is niet nodig en betalen kan bij de kassa. Houd er rekening mee dat het van de parkeerplaats naar de vesting 10 minuten lopen is.

Praktisch:
Prijs Volwassene: € 5
Prijs Kind t/m 12 jaar: € 3
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Kleed je op het weer, trek beschermende kleding en laarzen aan
Niet geschikt voor mindervaliden, de tocht gaat buiten de verharde paden
Honden toegestaan, mits aangelijnd en goed luisteren

Sfeervolle Kerstvakantie op Slot Loevestein

Fotograaf: Slot Loevestein

Sfeervolle Kerstvakantie op Slot Loevestein

Fotograaf: Slot Loevestein

Sfeervolle Kerstvakantie op Slot Loevestein

Fotograaf: Slot Loevestein