House for sale

House for sale

HOUSE FOR SALE
… and tomorrow some strangers
will be climbing up the stairs…

Een huis, een dak boven je hoofd, is een kostbaar goed. Je groeit er op, kinderen worden er geboren en dierbaren liggen er opgebaard. In een huis voel je je normaal gesproken veilig en geborgen, maar de geschiedenis van het huis, waar de tentoonstelling wordt gehouden, laat zien dat dat zo voorbij kan zijn.
Het huis met bedrijfsruimte aan de Elsweg 57 staat leeg; het is in 1933 gebouwd door de Joodse, uit Duitsland gevluchte familie Nerden. In de bedrijfsruimte achter het huis vestigden ze een lijstenfabriek.
De familie is in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Vader Abraham Nerden wordt in 1943 in Sobibor vermoord, zijn zoon Gustav Nerden datzelfde jaar in Auschwitz. Alleen de vrouw van Gustav, Rebecca, overleeft de oorlog. Zij hadden geen kinderen. Het huis staat vermeld op het digitale Monument voor de Joodse Gemeenschap: joodsmonument.nl.
Dit ‘stille’ monument wordt in het voorjaar van 2019 eenmalig publiek toegankelijk gemaakt en te koop gezet. De bezoekers zien tijdens een rondgang door het huis bijzondere kunstwerken
met het thema (t)huis in de ruimste zin van het woord. Op deze manier wordt het huis weer een levendige plek; bezield met mooie, minder mooie en soms zelfs verontrustende, tastbare herinneringen.

Deelnemende kunstenaars:
Anne van As, Manu Baeyens, Heike Kati Barath, Eelco Brand, Malou Cohen, Marit Dik, Brieke Drost, Afra Eisma, Carina Ellemers, Bram Ellens, Bas Fontein, Frank Halmans, Floris Hovers, Lidy Jacobs, Andreas Junge, Nour-Eddine Jarram, Esther Jiskoot, Annegret Kellner, Michiel Kluiters, Dirk Kome, Sjaak Kooij, Pieter Kusters, Fons van Laar, Daniel Levi, Thijs Linssen, Olaf Mooij, Oskar Nilsson, Pier Pennings, Roosmarijn Schoonewelle, Bianca Sistermans, Maurice van Tellingen en C.A. Wertheim.

Concept en organisatie:
Anne van As en C.A. Wertheim i.s.m. Stichting Traveling Light

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
De gemeente Apeldoorn, de provincie Gelderland, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds

House for sale

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.