Van 12 april t/m 8 mei 2019 is in het Atrium Den Haag de expositie Oorglog in de Lucht 1940 – 1945 te zien. De expositie maakt onderdeel uit van de Haagse Vrijheidsweken, een van de vele inhoudelijke programma onderdelen van het Bevrijdingsfestival Den Haag.
Den Haag heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden. Het oorlogsgeweld heeft duizenden slachtoffers geëist, de joodse gemeenschap werd gedecimeerd en vele inwoners doorstonden de hongerwinter niet. Ook door de luchtoorlog boven de stad vielen vele doden op Haags grondgebied. De luchtaanvallen, beschietingen, bombardementen, neerstortende vliegtuigen en V2-raketten hebben enorme schade in de stad aangericht en groot menselijk leed veroorzaakt.
Henk Ambachtsheer (Afdeling Monumentenzorg & Welstand, gemeente Den Haag) en Corien Glaudemans (Haags Gemeentearchief) schreven over de luchtoorlog boven Den Haag het boek ‘Oorlog in de lucht – Den Haag 1940-1945. Bescherming–oorlog–wederopbouw’. Deze expositie behoort bij het boek.
De presentatie van het boek vindt plaats op 11 april 2019, de dag waarop het 75 jaar geleden was dat het Centraal Bevolkingsregister in Villa Kleykamp aan de overzijde van het Vredespaleis werd gebombardeerd en waarbij 65 doden en vele gewonden vielen. Het boek is vanaf 12 april verkrijgbaar in de boekhandels en op de studiezaal van het Haags Gemeentearchief.
Meer informatie is te vinden op www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl.