1

De kortste geschiedenis van Loosduinen




De kortste geschiedenis van Loosduinen

Loosduinen is een stadsdeel met een eigen karakter en trotse bewoners die zich veelal eerst Loosduiner en daarna pas Hagenaar voelen. Met de tentoonstelling De kortste geschiedenis van Loosduinen in de posterwand van het Haags Gemeentearchief in het Atrium Den Haag die van 19 december t/m 17 februari is te zien, wordt dit authentieke stadsdeel in het zonnetje gezet én laat het de bewoners uit andere stadsdelen die in het Atrium zijn kennismaken met de rijke geschiedenis van Loosduinen. Op zaterdag 13 & 27 januari en 3 februari 2024 is het Atrium Den Haag gesloten vanwege onderhoud.

100 Jaar Loosduinen
Honderd jaar geleden, in 1923, werd het Westlandse tuindorp Loosduinen deel van de gemeente Den Haag. Het is het stadsdeel van de ‘peenbuikers’ met een eigen karakter en geschiedenis. Loosduinen is ouder dan Den Haag en dé plek van archeologische vondsten van vóór de Romeinse tijd. Ook het oudste, nog bestaande gebouw van Den Haag is in het stadsdeel te vinden.

Tijdreis
Deze tentoonstelling De kortste geschiedenis van Loosduinen neemt je mee op een reis door de tijd. We zien hoe het stadsdeel van oudsher veel affiniteit met het Westland heeft; uitgestrekte tuinderijen verzorgden een groot deel van de Haagse voedselvoorziening. Met de industrialisering in de 19e eeuw kwamen de fabrieken, waarvan Vredestein zonder enige twijfel de bekendste is.

Ook de Loosduinse wasserijen ontbreken niet in de tentoonstelling; ze voorzagen de Hagenaar van schone kleding en beddengoed. Het landelijke karakter zo dicht bij de stad was aanleiding om ziekenhuizen te bouwen voor mensen die psychische zorg nodig hadden en we zien hoe de gezonde zeelucht bij Kijkduin letterlijk verademing bracht bij de vele longpatiënten die in het Zeehospitium verbleven.

 

Foto: De blekers van Loosduinen de families Van der Beek, Tettero en Giezeman bij het zilveren huwel
Foto: De blekers van Loosduinen de families Van der Beek, Tettero en Giezeman bij het zilveren huwel