Schuilkelder Kröller-Müller Museum

Schuilkelder Kröller-Müller Museum

Naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden wordt de zogenoemde schuilkelder van het museum tijdelijk opengesteld. In de Tweede Wereldoorlog lag hier een deel van de kunstcollectie van Helene Kröller-Müller (1869-1939) opgeslagen.

De schuilkelder is open van 8 tot en met 29 september 2021 van maandag tot en met zondag, tussen 11.00 tot 15.00 uur.
Let op: toegang is alleen mogelijk in combinatie met een vooraf online gereserveerd ticket voor het museum. De entree tot de schuilkelder is dan gratis. Wel moet eerst een toegangsvoucher worden gehaald bij de ontvangstbalie van het museum. Je ontvangt dan ook een routekaartje en brochure.

Over de schuilkelder
In 1939 wordt op de Veluwe begonnen met de bouw van een schuilkelder, vermomd als een zandduin. Vanaf 22 juli 1940 wordt een belangrijk deel van de collectie hier ondergebracht. Binnen een week zijn alle werken in veiligheid, waarna het museum zijn deuren sluit. Op 15 april 1945 wordt het museum bevrijd door de Canadezen, die ook helpen bij de herinrichting. Op 6 oktober 1945 wordt het Kröller-Müller officieel heropend. Lees meer over het museum in oorlogsjaren in onze Tijdlijn en kijk de YouTubevideo over de schuilkelder.

Schuilkelder Kröller-Müller Museum

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.