Beauty is a line in Kunstmuseum Picasso

Beauty is a line in Kunstmuseum Picasso

Het kunstmuseum Pablo Picasso Münster en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede nemen de lijn als uitgangspunt voor de grensoverschrijdende dubbele tentoonstelling "Beauty Is A Line". De twee musea zetten zich in voor de schoonheid en functie van de lijn in de kunst met schilderijen, grafische afbeeldingen, sculpturen, assemblages, films, installaties, performances en meubels. Als onderdeel van dit gezamenlijke tentoonstellingsproject presenteert het Picasso Museum de tentoonstellingssectie "Beauty Is A Line - From Cy Twombly to Gerhard Richter" en het Rijksmuseum in Enschede met meer dan 60 bruiklenen van internationale musea zoals het Centre Pompidou Parijs of het Stedelijk Museum Amsterdam, evenals belangrijke privécollecties het deel "Beauty Is A Line - Picasso and Matisse".

In beide musea neemt de tentoonstellingsbaan bezoekers eerst mee naar het verfijnde Europa van eind 19e / begin 20e eeuw, in wiens salons de lijn als een decoratief element verfraaide architectuur en interieurontwerp, kleding, meubels, tijdschriften en ook het ontwerp van alledaagse kleine dingen. Het pad leidt vervolgens naar het klassieke modernisme, dat het Picasso Museum opneemt in de avant-gardistische bewegingen van De Stijl en het Bauhaus, wiens kunstenaars een radicale breuk met het verleden begonnen met geometrisch-abstracte vormen.

De verdere ontwikkeling van deze tendensen in American Minimal Art wordt geïllustreerd door de tentoonstelling in het Picasso Museum door tentoonstellingen van kunstenaars zoals Donald Judd, Sol LeWitt en Robert Mangold. Ten slotte richt ze zich op de ontwikkeling van de lijn in de context van de surrealistische lijnkunst van André Masson, die zich wilde bevrijden van rationele ontwerpprincipes, en de invloed ervan op de actieschilderijen Jackson Pollocks en Cy Twomblys in het abstract expressionisme.

Beauty is a line in Kunstmuseum Picasso

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.