Project Startblok

Project Startblok

Van 30 maart t/m 30 april presenteert Humanity House de multimediale tentoonstelling Project Startblok in het Atrium Den Haag. Via video, fotografie en tekst stap je in de wereld van vijf bewoners van wooncomplex Startblok Riekerhaven, waar jonge statushouders en Nederlandse studenten samen leven. Het Atrium Den Haag is gesloten op maandag 13 april (2de Paasdag) en maandag 27 april (Koningsdag).

Project Startblok is een multimediale tentoonstelling van fotograaf Karijn Kakebeeke over het leven van Nahom, Leila, Isabella, Samer en Timo. Zij zijn alle vijf bewoners van wooncomplex Startblok Riekerhaven in Amsterdam. Sinds 1 juli 2016 wonen hier zo’n 565 jongeren tussen de 18 en 27 jaar samen. De helft zijn Nederlandse studenten en starters, de andere helft statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) uit voornamelijk Syrië en Eritrea. De Nederlanders en vluchtelingen wonen om-en-om, beheren het complex zelf en hebben een manifest ondertekend waarmee ze zich committeren aan de missie: ‘Building a future together’. Maar lukt dat ook in de praktijk?
Hoe is het om samen te leven met mensen van wie de achtergrond en geschiedenis zo anders zijn dan van die van jou? Wat ervaar je en waar loop je tegenaan? En, hoe zou jij zélf zo’n proces ervaren? In Project Startblok wordt de bezoeker met die vragen geconfronteerd.
De tentoonstelling is ontworpen als een kubus, als knipoog naar de containerwoningen op het wooncomplex. Je stapt hier letterlijk in, om zo in het dagelijkse leven van de Startblokbewoners te stappen. Door de speelse opzet en mix van media, weet de tentoonstelling je echt mee te nemen in de wereld en vraagstukken van de jongeren.
https://startblokriekerhaven.nl/
Karijn Kakebeeke
Karijn Kakebeeke documentaire fotograaf en visueel antropoloog en werkt in binnen- en buitenland. Haar reportages gaan vaak over verschillende vormen van migratie. Daarin behandelt ze thema’s als identiteit, ontheemding, het ‘op je plaats zijn’ of je ergens thuis voelen. Haar werk wordt in (internationale) dagbladen en tijdschriften gepubliceerd en werd bekroond met verschillende prijzen.
http://www.karijnkakebeeke.com/
Humanity House
Humanity House is 9 december 2010 opgericht als initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, met ondersteuning van de Gemeente Den Haag en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.


De naam Humanity House staat voor ‘Huis voor menselijkheid’. Een plek waar ruimte is om het menselijke verhaal achter rampen en conflicten in de wereld te horen, zien en beleven. Op de fysieke locatie aan de Prinsegracht in Den Haag, maar ook online.


Humanity House biedt in haar museum de ervaring hoe het is om een conflict mee te maken en brengt via tijdelijke tentoonstellingen aanverwante thema’s voor het voetlicht. Humanity House biedt ook een platform, een ontmoetingsplek voor mensen, organisaties en instanties die zich bezighouden met humanitaire thema’s. Ten slotte brengt het educatieprogramma wereldproblemen dichterbij kinderen en jong volwassenen. Humanity House verzorgt deze activiteiten met haar dertien vaste medewerkers, museummedewerkers en in samenwerking met diverse partners, zoals met Atrium City Hall, de stichting achter de activiteiten in het Atrium Den Haag.
www.humanityhouse.org

Project Startblok

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.