Start Fortenseizoen aan zee op Fort Kijkduin!

Start Fortenseizoen aan zee op Fort Kijkduin!

Start het Fortenseizoen aan zee op Fort Kijkduin

De Stelling Den Helder is een van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinies in Nederland.

Met aan drie kanten zee: de Noordzee, de Waddenzee en het Marsdiep, kent Den Helder een unieke ligging. Keizer Napoleon zag in 1811 deze plek langs de kust als het Gibraltar van het Noorden en liet een aantal forten bouwen: Fort Kijkduin, Fort Erfprins, Fort Dirksz Admiraal, Fort Westoever en Fort Oostoever. Na de vestingwet van 1874 volgde Fort Harssens.

Toen eind jaren 80 de sloop dreigde voor Fort Kijkduin werd er direct actie ondernomen. De Stichting Stelling Den Helder werd opgericht en Fort Kijkduin werd binnen enige jaren prachtig gerestaureerd tot historisch museum en indrukwekkend Noordzeeaquarium. Fort Kijkduin staat op het meest Noordwestelijke punt van het vasteland, aan zee bij strandpaal 0: Het einde van de Noordzee en het begin van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. In het aquarium van Kijkduin zijn de vissen uit de Noordzee en de ondiepe Waddenzee van dichtbij te bezichtigen in speels gevormde bassins.

Het historische museum van Fort Kijkduin bevat twee eeuwen geschiedenis van de Stelling Den Helder. Van de Franse tijd tot aan het opheffen door de marine van de stelling als vestingwerk. Een enthousiaste gids neemt u graag mee op toer door het grote fort.

Tijdens weekenden en vakantiedagen is het dagelijks programma als volgt:

De visvoerrondes in het aquarium zijn om 12:30, 14:30 en 15:45 uur, behalve op vrijdagen.
De rondleidingen door het museum starten om 11:00, 13:00 en 15:00 uur.
Natuurlijk mogen ook de haaien en de roggen geaaid n gevoerd worden

Nu te zien op Fort Kijkduin

<--[if supportLists]-->        <--[endif]-->Tussen 7 februari en 26 april is de tijdelijke stoere expositie Crying Boys te zien van fotograaf Noah Valentyn in de bovenzaal van Fort Kijkduin. Deze tentoonstelling is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

<--[if supportLists]-->        <--[endif]-->In beuk 3 van het fort hangt momenteel een expositie met posters uit de Tweede Wereldoorlog. Een ambtenaar pleegde in zijn eentje verzet tegen de Duitse bezetter en hing de propaganda affiches niet op in de stad maar borg ze veilig weg op zijn zolder. Vele jaren verder en na een grondige papierrestauratie zijn de affiches nu in vol ornaat te bewonderen.

<--[if supportLists]-->        <--[endif]-->Van 2D naar 3D vis In de leeszaal kun je een kleurplaat inkleuren van een leuke vis, van deze 2D kleurplaat wordt vervolgens een 3D visje gegenereerd in een digitaal aquarium. Zodra de kleurplaat is ingekleurd kun je deze voor de monitor houden en binnen drie tellen zwemt jouw visje in het aquarium

Fort Kijkduin | Admiraal Verhuellplein 1 | 1789 AX | Huisduinen | info@fortkijkduin.nl | 0223-612366 | www.fortkijkduin.nl | www.stellingdenhelder.nl

Dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 in de zomertijd.Start Fortenseizoen aan zee op Fort Kijkduin!

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.